Ultimele Știri

Am putea avea cea mai mare rezervație naturală din Europa dacă ne-am opri din defrișat. Lemnul românesc, o afacere uriașă

paduri-defrisate

Cel mai mare parc natural din Europa ar putea fi chiar în țara noastră, însă asta numai dacă autoritățile române ar reuși să oprească defrișările ilegale.

Acest Yellowstone al României s-ar putea naste din unirea Parcurilor naționale Bucegi, Piatra Craiului și Făgăraș și ar fi cea mai întinsă zonă de protecție naturală din Uniunea Europeană. Din păcate însă toată zona este ciuruită de locuri imense de defrișări ilegale, conform stirileprotv.ro.

„Vedeți cât de sus au ajuns drumurile forestiere. Acolo sunt 700 de hectare și aici probabil că nu va mai crește nimic în următorii 20-50 de ani, pentru că sunt condiții climatice foarte dure. Iar în partea cealaltă, iată, au apărut drumuri forestiere noi”, spune ministrul mediului, care a survolat zona.

De sus se vede perfect dezastrul făcut de hoții de lemne în zona celor trei masive din Carpații Meridionali.

Christoph Promberger Fundația Conservation Carpathia: „Asta a fost o zonă foarte mare care a fost defrișată complet de 700 de hectare, aici în partea superioară sunt diferite văi care au fost defrișate. Sunt zone care au fost retrocedate după care au fost vândute sau concesionate de firme de exploatare și care au intrat și au făcut varză tot”

Estimările organizațiilor de mediu spun că doar în zona Munților Făgăraș s-au tăiat ilegal peste 10 mii de hectare de pădure.

Alexandru Găvan, alpinist: „Numai în perioada 2013 – 2014 se înregistraseră, și citez dintr-un raport al unui ONG, se înregistraseră în jur de 6000 de țări ilegale. Doar în județul Argeș se identificasera la un moment dat 62 de tăieri ilegale în fiecare zi”

Alexander von Bismarck, organizația Environmental Investigation Agency: „Peste tot în lume se folosește lemn românesc și este o afacere de sute de milioane de euro. Bineînțeles că acești bani pot fi folosiți în Romania, dar când lemnul este furat România nu primește nici un ban, iar asta este o crimă.”

Ministrul mediului, Cristiana Pașca, crede că există soluții. Ideea transformării în rezervație naturală aparține unei fundații care cumpără suprafețe mari de păduri defrișate și le replantează. „Are un potențial de a deveni poate într-un viitor nu neapărat imediat, una din cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare zonă de natură sălbatică din Europa”

Ministrul își pune mari speranțe în înființarea Gărzii Pădurii. Legea care ar ajuta la apariția ei este deja pe masa parlamentarilor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*