Ultimele Știri

Alunecări de teren și pericol de inundații în județul Dâmbovița

  Ploile abundente din ultima perioadă au adus numai necazuri în mai multe localităţi  din județul Dâmbovița. La Râu Alb, după ce DJ 712A s-a surpat în urmă cu două săptămâni, DC 122A care face legătura cu Pucheni s-a prăbuşit. Traficul se desfăşoară foarte greu, maşinile de mare tonaj şi autobuzele nu mai folosesc această rută. În cazul în care alunecările de teren continuă, aproximativ 900 de familii riscă să rămână izolate. Până în această dimineaţă, judeţul s-a aflat sub cod galben de ploi şi cod portocaliu hidrologic, iar până la ora 18.00 este sub cod galben instituit pe râurile mici şi pâraiele din zona de nord.

  La Râu Alb, alunecările de teren au continuat şi, după ruperea DJ 712A, un alt drum, DC 122A, care face legătura cu localitatea Pucheni, s-a surpat din cauza ploilor abundente din ultimele zile, iar traficul rutier se desfăşoară cu mare greutate.

Acum două săptămâni, în aceeaşi localitate, şoseaua judeţeană s-a surpat, fiind în prezent inaccesibilă autovehiculelor mari, iar traficul autobuzelor a fost restricţionat. Din păcate, nu există nici o rută ocolitoare. Navetiştii sunt astfel nevoiţi să meargă chiar şi patru kilometri pentru a ajunge la autobuzele care îi transportă la Târgovişte.

Sute de familii, la un pas de izolare. Autorităţile, depăşite de situaţie

Autorităţile locale spun că sunt depăşite financiar de aceste situaţii deosebite şi au cerut sprijin Prefecturii şi Consiliului Judeţean. Dacă alunecarea de teren continuă, aproximativ 600 de familii ar rămâne izolate. Din cauza ploilor din ultimele zile, un alt drum s-a rupt, riscând ca alte 300 de familii să rămână izolate. Specialiştii spun că în cele două puncte, unde drumurile s-au prăbuşit în albia pârâului, este nevoie de lucrări de anvergură care presupun consolidarea malurilor şi a versanţilor şi construirea mai multor canale de scurgere a apelor. Tot în zona de nord a judeţului, în urmă cu o săptămână, o suprafaţă de peste 25 de hectare de teren din comuna învecinată, Bărbuleţu, a fost afectată de alunecările de teren provocate de precipitaţiile abundente.

Acolo un deal întreg a luat-o la vale, cu tot cu livezile oamenilor şi pădurea de plopi. În ultima perioadă, în Dâmboviţa, au mai fost semnalate alunecări de teren în comunele Vârfuri, Bezdead, Cândeşti şi Vişineşti.

Dâmboviţa, sub coduri meteo şi hidro

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteo cod galben pentru intervalul 3 mai (orele 22.00) – 5 mai (ora 09.00), fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică şi ploi însemnate cantitativ. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au obligaţia să monitorizeze cu atenţie evoluţia fenomenelor meteorologice, pentru a se putea interveni în timp util în cazul apariţiei unor evenimente deosebite.

Având în vedere faptul că atenţionarea meteo vizează şi fenomene de intensificări ale vântului, primarii unităţilor administrativ teritoriale au avut obligaţia să menţină un contact permanent cu operatorii de distribuţie a energiei electrice pentru ca echipele de intervenţie să acţioneze operativ în cazul producerii de avarii.

Totodată, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea hidrologică din data de 3 mai, după cum urmează: se instituie cod galben pentru intervalul 4 mai (ora 16.00) – 5 mai (ora 18.00), fenomenele vizate fiind creşteri de debite şi niveluri pe râul Ialomiţa şi partea superioară a râului Dâmboviţa; se instituie cod portocaliu, pentru intervalul 04 mai (ora 17.00) – 05 mai 2014 (ora 09.00), fenomenele vizate fiind creşteri de debite pe torenţi, pâraie şi pe râurile mici din zonele de deal şi de munte a judeţului.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*