Alina Gorghiu și C. P. Tăriceanu, schimb dur de replici privind numirea directorului TVR

calin popescu tariceanu

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, au avut un schimb de replici de la tribuna Parlamentului în timpul dezbaterilor privind votul asupra numirii directorului general al TVR, motivul disputei fiind propunerea ca un reprezentant al salariaţilor, cum este Monica Ghiurco, să ocupe funcţia de şef al televiziunii publice.

Tăriceanu a spus, de la tribuna Parlamentului, că propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general, Monica Ghiurco, este ”o propunere inedită” întrucât aceasta a fost propusă în CA de salariaţi.

”Parlamentul are obligaţia şi responsabilitatea să acorde votul acelei persoane pe care o consideră îndreptăţită să conducă destinele televiziunii. În faţa persistenţei acestor propuneri care văd că se ciocnesc de majoritatea în Parlament, nu cred că cei care alcătuiesc majoritatea au de ce să aibă vreo inhibiţie sau vreo reţinere. Suntem astăzi într-o situaţie care nu face decât să încununeze o încercare care nu a reuşit nici în perioada comunistă şi anume să aducem oamenii muncii la conducerea interprinderilor. Şi atunci erau puşi specialişti.  E o propunere inedită pe care văd că PNL o susţine şi sigur că ar trebui să  nu ne mai mire având în vedere populismul de  care a dat dovadă în ultima perioadă. Această  propunere li se pare firească. Este anormal. Nu reprezentatul salariaţilor trebuie să fie conducătorul televiziunii publice”, a spus Tăriceanu. 

În replică, Alina Gorghiu a acuzat PSD şi ALDE că vor să transforme televiziunea publică ”în platformă de propagandă în an electoral”.

”Câteodată e bine să ştim despre ce e vorba şi despre ce vorbim de la acest microfon pentru că înainte de această propunere că tot un salariat al TVR a fost directorul televiziunii.  Tot un salariat pe care astăzi îl jignim la modul general a îndeplinit mandatul de interimar propus de PSD(n.r. – făcând referire la Irina Radu). Să înţeleg că atunci când sunt salariaţi independenţi de PSD sunt proşti. Când sunt salariaţi ai PSD îi punem şi interimari, îl propunem în plenul Parlamentului (…) Mi-am asumat cu tot grupul PNL si Cameră şi Senat să venim, să susţinem un candidat care nu e de pe lista PNL. (…) PSD, ALDE şi alţii vor să transforme azi TVR în aceeaşi platformă de propagandă în an electoral. Vă rog să nu o faceţi!”, a spus Gorghiu. 

Tăriceanu a revenit la tribuna Parlamentului şi a explicat că fostul preşedinte interimar al TVR, Irina Radu, nu a fost reprezentantul salariaţilor. 

”Este evident că antevorbitoarea mea de la acest microfon nu a înţeles absolut nimic! Într-o formă aluzivă a spus că fost preşedinte-director general al televiziunii era tot un om din televiziune. E adevărat! E o diferenţă enormă: nu era reprezentantul salariaţilor. A doua diferenţă mare este că persoana la care s-a referit, Irina Radu, a fost director interimar. Primul lucru este de înţeles cred că simplu: nu era reprezentantul salariaţilor, cu alte cuvinte al sindicatului. Dacă vreţi să aducem sindicatele să conducă instituţiile, sigur că este şi asta o propunere”, a conchis Tăriceanu.

La ora transmiterii acestei ştiri, în plenul reunit al celor două camere deputaţii şi senatorii votează propunerea CA pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR,  Monica Ghiurco, care a primit aviz negativ din partea Comisiilor reunite de cultură.  Monica Ghiurco nu a primit un vot favorabil în plen, potrivit unor surse din Parlament.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *