Ultimele Știri

Alimente, agricultură și antibiotice: sănătatea a devenit doar o cifră de afaceri

pui

Utilizarea de antibiotice în agricultură este comună, dar are efecte grave asupra sănătății umane, poate că este timpul să ne gândim cu privire la utilizarea responsabilă la animale.

Atunci când ne gândim la animale de fermă, ne imaginăm vite care pasc liniştite iarbă, găini care ciugulesc în faţa unor hambare pitoreşti şi purcei care mănâncă din troacă mâncarea pregătită de stăpâni. 

La fel ca şi alte fabrici, cele de animale caută în mod constant să gasească moduri noi de a reduce costurile. Pentru a economisi bani, aceştia au redefinit ceea ce constituie hrănirea animalelor, având din ce în ce mai puţină consideraţie pentru ceea ce este mai bine pentru sănătatea animalelor şi a oamenilor. Ca rezultat, multe din ingredientele folosite pentru creşterea şi îngrăşarea animalelor în zilele noastre nu sunt nici pe departe asemănătoare cu acele produse create de natură pentru a servi ca hrană a animalelor.

Photo-by-Gary-Kazanjian-for-The-New-York-Times

În cazul în care nu aţi aflat încă, iată ce conţine lista acestor ingrediente:

– carne provenită de la animale din aceeaşi specie;

– animale bolnave;

– pene, păr, piele, copite şi sânge;

– gunoi de grajd şi alte deşeuri de origine animală;

– plastic;

– medicamente şi substanţe chimice;

– cantităţi nesănătoase de cereale;

broiler-chickens-slide4

Miracolul secolului 20 în agricultură a fost reprezentat de droguri (medicamente și substanțe chimice). Utilizarea de antibiotice pe animale reprezintă contribuția la un rezervor de bacterii rezistente ce are ca rezultat o rată crescută a mortalității umane și a crescut de asemenea rata numărului de persoane spitalizate la nivel global.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează asupra utilizării necorespunzătoare a medicamentelor antimicrobiene care creează noi mecanisme de rezistență.  Aceste noi mecanisme de rezistență „fac ultima generație de antibiotice practic ineficiente”, în timp ce la summit-ul G8 2013, miniștrii științifici au emis o declarație de asteptare a rezistenței antimicrobiene (AMR) ca „o mare provocare de securitate de sănătate a secolului XXI”.

Antibioticele sunt o parte integrantă a producției animale industrializate. Utilizarea fără discernământ a antibioticelor în agricultură pe animale pune în pericol sănătatea oamenilor. Estimările arată că până la 80 % din antibioticele vândute în SUA sunt utilizate la animalele de fermă. Această practică complică elaborarea de politici de sănătate și a alimentat dezbaterea asupra utilizării antibioticelor în ferme.

BAOFENG, CHINA - APRIL 17:  (CHINA OUT) A health worker sprays disinfectant at a poultry farm on April 17, 2013 in Baofeng, China. China has reported 77 cases of H7N9 avian influenza, including 16 deaths, and the government expect that figure to rise.  (Photo by ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images)

Deci, cum putem folosi în mod responsabil antibiotice la animale fără a compromite siguranța alimentară și sănătatea umană, precum și sănătatea animală, bunăstarea și productivitatea?

În SUA, dezbaterea se concentrează pe așa numiții factori de creștere privind utilizarea antibioticelor în hrana animalelor ca mijloc de a spori creșterea porcilor, carnea de vită și de pasăre. În Europa, acest tip de utilizare non-terapeutică a antibioticelor a fost interzis în 2006 într-un efort de a reduce supra-utilizarea antibioticelor și de a rezerva numai pentru uz medicinal.

În ciuda datelor publice sărace se pare că cele mai multe antimicrobiene sunt folosite atât în ​​SUA cât și în Marea Britanie, în sectorul cărnii de porc și de pasăre, iar în SUA la producția de carne de vită avem cel mai ridicat  nivel de antibiotice utilizate.

ferma de porci

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*