Ultimele Știri

Alexis Tsipras: Îmi asum responsabilitatea pentru acordul semnat

Alexis Tsipras

După şedinţe îndelungate cu partidul său Syriza şi partenerul din coaliţia de guvernare, Grecii Independenţi, Alexis Tsipras a decis să vorbească în faţa poporului şi să explice necesitatea încheierii acordului cu creditorii internaţionali.

Astăzi este o nouă zi decisivă pentru Grecia, fiindcă Parlamentul elen are misiunea grea de a adopta primul pachet de măsuri de austeritate impuse de Troică pentru prelungirea acordului de bailout. Cel care a semnat la Bruxelles noul plan de susţinere financiară în valoare de 86 de miliarde de euro, Alexis Tsipras a transmis că această înţelegere a salvat ţara mediteraneeană de un Grexit, iar acordul trebuie obligatoriu de implementat, deşi a fost „impus” Greciei.

„Îmi asum integral responsabilitatea, pentru greşeli şi pentru treceri cu vederea, şi pentru responsabilitatea de a semna un text în care nu cred, dar pe care sunt obligat să îl implementez. Adevărul rece este că aceast drum cu sens unic pentru Grecia ne-a fost impus”, a declarat Tsipras într-un interviu la televiziunea publică.

Tsipras a spus că a luptat pentru evitarea tăierii salariale şi a pensiilor, iar ajustările fiscale convenite în acord sunt mai blânde decat ajustările convenite în trecut.

Tsipras, care se confruntă cu probleme în partidul său Syriza din cauza acordului, a declarat că Grecia trebuie să respecte prevederile din acord şi că intenţionează să servească un mandat complet de patru ani, excluzând alegeri anticipate.

„Nu voi scăpa de aceste responsabilităţi şi voi încerca să îmi pun în aplicare programul politic pe o perioadă de patru ani”, a spus premierul grec.

Primul proiect de lege care prevede creşterea TVA şi introducerea unei legi de aur bugetare urmează să fie votat în această seară pe parlamentarii greci, iar cel mai probabil măsurile vor trece, fiindcă disidenţii din Syriza, care se împotrivesc austerităţii, vor fi subtituiţi de voturile opoziţiei, Noua Democraţie (conservatorii), Pasok (socialiştii) şi Potami (centru stânga) au promis că vor susţine legea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*