Ultimele Știri

Alexandr Lukașenko: Belarus nu va deveni niciodată regiunea de nord-vest a Rusiei

Alexandr Lukaşenko

Belarus nu va deveni niciodată parte a Rusiei, iar Vladimir Putin nu a pus nicicând o astfel de întrebare, deşi au existat câteva aluzii din partea unor oameni ai Kremlinului, a declarat preşedintele Belarusului Alexandr Lukaşenko.

În cadrului unui interviu acordat ziarului Bloomerang, Alexandr Lukaşenko, recunoscut drept ultimul dictator din Europa s-a arătat amuzat de caracterizarea pe care i-au făcut-o jurnaliştii de-a lungul celor 20 de ani de când este preşedintele Belarusului.

„Eu nu mai sunt ultimul dictator din Europa. Există dictatori mai răi decât mine, nu? Eu sunt deja răul cel mai mic”, a spus amuzat liderul belarus făcând aluzie la preşedintele rus Vladimir Putin.

Lukaşenko s-a arătat ca un conducător al unei ţări care încearcă să menţină un echilibru între aserţiunile Rusiei, o Ucraină sfâşiată de război şi Uniunea Europeană, pe care îi are ca vecini.

„Noi nu vom deveni regiunea de nord-vest a Rusiei, așa cum niciodată nu vom fi într-un conflict cu Rusia”, a exclamat Alexandr Lukaşenko.

Chiar dacă ar fi primit indicii aluzive din partea autorităţilor ruse privind unirea Belarusului cu Federaţia Rusă, totuşi nu se va pune niciodată în discuţie această problemă pentru poporul său, a susţinut Alexandr Lukaşenko.

„În prezent conducerea Rusiei nu a spus în mod direct că Belarusul trebuie să fie o parte a Rusiei. Au fost din partea unora câteva aluzii în trecut, însă au avut parte o reacţie negativă din partea mea. Noi am fost și suntem un stat suveran, independent și aşa vor rămâne”, a replicat preşedintele belarus.

Totuşi nu a negat faptul că el este cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin şi invers.

„Niciodată, Putin nu a pus problema astfel în fața mea: Iată, ascultă, hai să uităm de independența voastră şi să deveniţi provincia Federației Ruse. Nu. Voi locuiți în apartamentul vostru, noi în al nostru, dar, în același timp, suntem frați, suntem acelaşi sânge şi vom veni mereu unul la celălalt în vizită”, a dezvăluit din discuţiile avute anul trecut cu Vladimir Putin, înaintea izbucnirii conflictului din estul Ucrainei.

Fiind mediatorul întâlnirilor care au stat la baza semnării celor două acorduri de încetare a focului în Donbas, Lukaşenko s-a arătat nemulţumit că SUA nu a fost implicată în mod direct la negocieri, astfel că continuarea conflictului militar în Ucraina va continua. Mai ales pentru că există o neîncredere reciprocă între guvernarea de la Kiev şi liderii separatiştilor, iar grupările paralimitare necontrolate abundă, lui Lukaşenko îi este frică de o nouă escaladare a conflictului.

„Toate acestea pot sfârşi într-un adevărat război”, a conchis preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*