Ultimele Știri

Aleșii locali, în vizorul Curții Constituționale

Curtea Constituțională va discuta astăzi articolul de lege care stabileşte incompatibilitatea dintre calitatea de edil şi cea de reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local, în baza căruia Agenția Națională de Integritate a declarat incompatibili mai mulți aleși locali. 

Aceste demersuri au fost cauzate de 14 sesizări care au ajuns la Curtea Constituțională.  Prima a fost lansată de primarul comunei Tuzla, care a dat în judecată ANI, după ce pe numele său a fost întocmit un raport cu privire la incompatibilitatea sa.

Klaus Iohannis, care aşteaptă verdictul Instanţei Supreme în procesul pe care îl are cu inspectorii de integritate, va fi și el afectat de Opinia Curții Constituționale. Reamintim că experţii  au explicat că, dacă Iohannis este declarat incompatibil şi câştigă alegerile, validarea mandatului său va fi la latitudinea Curţii Constituţionale. În schimb, chiar dacă este declarat acum incompatibil, Iohannis nu este exclus automat din cursa electorală.

Decizia acesteia nu l-ar putea împiedica pe acesta să își continue cursa pentru prezidențiale, specialiștii fiind de părere că indiferent de decizia Curţii Supreme, Klaus Iohannis va putea continua cursa electorală. Cu alte cuvinte, chiar dacă este declarat incompatibil, Klaus Iohannis va continua să candideze, putând chiar obține mandatul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*