Ultimele Știri

Aleșii britanici nu dispun de imunitate parlamentară

Inmunitate parlamentare

Criteriile şi procedurile de ridicare a imunităţii parlamentare variază în Uniunea Europeană. În unele țări este nevoie de un vot în plen, în altele Parlamentul este doar informat de organele de urmărire penală cu privire la reţinerea sau arestarea unui demnitar.

Un parlamentar din Germania sau Spania poate fi arestat în cazul unei infracţiuni flagrante imediat după înştiinţarea Bundestagului, pentru că în celalte tipuri de infracțiuni, justiţia are nevoie de aprobarea legislativului pentru cercetarea sau reținerea demnitarilor.

În Marea Britanie însă, parlamentarii practic sunt lipsiți de imunitate, fiindcă ea este valabilă doar pentru declaraţiile făcute în plen, căci în rest pot fi puşi sub urmărire penală şi arestaţi doar cu o înştiinţare adresată Camerei Comunelor.

În Ungaria şi Franţa sunt reguli similare pentru ridicarea imunităţii parlamentarilor ca în România. Totuși, în majoritatea cazurilor ce țin de drept penal sau infracțiuni, legislativul aprobă suspendarea. Între 1990 și 2010 parlamentul ungar a discutat 330 de cereri de suspendare a imunității parlamentare, majoritatea legate de acuzații de calomnie.

Legislația franceză este permisivă în ceea ce privește imunitatea parlamentarilor, iar senatorii și deputații nu pot fi cercetați penal fără un aviz al Parlamentului. Însă nu se supune votului în Parlament, pentru că legislativul are rolul de a preveni eventualele abuzuri și nu de a judeca pe fond dosarul în care este acuzat alesul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*