Ultimele Știri

Alertă NATO: Zeci de avioane rusești dar și bombardiere nucleare au survolat deasupra Europei

NATO a anuntat că a interceptat, miercuri, 8 avioane de luptă ale Rusiei în spațiul aerian european. Aeronavele ruse au fost interceptate la granița Letoniei. Printre avioanele de luptă au fost văzute și bombardiere nucleare fapt ce a alertat autoritățile, astfel s-a realizat o mobilizare a forțelor aeriene din opt țări.

Mai multe avioane de vânătoare F-16 care protejeaza spațiul baltic au interceptat în cursul zilei de miercuri două aeronave Su-24 și la putin timp după încă un grup de cinci avioane de vânătoare, după ce marți au survolat alte zece aeronave.

„Este una dintre cele mai serioase amenințări ale Kremlinului împotriva Alianței din ultimul an, dacă nu din ultimul deceniu”, spun oficialii NATO.

Opt avioane ruse, inclusiv patru bombardiere nucleare strategice TU-95 și patru avioane de realimentare, au fost detectate zburând dinspre Rusia deasupra Mării Norvegiei.

Șase dintre ele s-au întors, dar două bombardiere și-au continuat zborul spre sud, în apropierea coastei Norvegiei și au fost urmărite de către Forțele Aeriene Regale Norvegiene. Când avioanele ruse s-au întors deasupra Mării Nordului, Taifunurile RAF le-au detectat prezența în apropierea spațiului aerian britanic. Ulterior, luptătorii portughezi au fost mobilizați atunci când aeronavele s-au îndreptat în zona Peninsulei Iberice.

Numărul tot mai mare de incidente aeriene cu avioane din Rusia reprezintă o îngrijorare semnificativă pentru Alianța NATO. În ultimul an, NATO a mărit numărul avioanelor staționate în zona statelor baltice și a cheltuit mai mult de de 150 de milioane de euro pentru modernizarea bazelor din regiunile respective.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*