Alertă la nivel mondial: Ce se va întâmpla cu planeta după anul 2018. Întreaga populație va fi afectată de fenomene meteo extreme

  • Nicoleta Ungureanu
  • 23 august 2016
  • Social

Întreaga planetă va avea de suferit după anul 2017 – 2018, atunci când calota de gheaţă ce acoperă Polul Nord va fi topită complet. Această zonă urmează să poată fi traversată cu vaporul, avertizează cercetătorul britanic Peter Wadhams, de la Universitatea Cambridge, expert în fenomenul încălzirii globale.

Gheața de la Polul Nord se topește mai repede decât credeau specialiștii, iar teoria potrivit căreia în preajma anului 2016 gheaţa din Arctica se va topi de tot este din ce în ce mai credibilă.

Experții suțin că Polul Nord va rămâne complet fără gheață: ”Este o tendinţă clară spre (nivelul – n.r.) zero în ceea ce priveşte stratul de gheaţă din perioada de vară. Însă evenimentele din fiecare an pot adăuga gheaţă sau pot îndepărta o parte din ea. Totuşi, tendinţa generală este foarte puternică şi merge în jos. Majoritatea cercetătorilor se aşteaptă ca acest an să înregistreze un record negativ în privinţa grosimii stratului de gheaţă de vară de la Polul Nord. Anul următor, sau cel de după, cred că acesta nu va mai exista deloc. Se va putea trece cu vaporul peste Polul Nord”, susţine omul de ştiinţă într-un interviu acordat The Guardian.

Specialistul avertizează că în urma acestui fenomen, întreaga planetă va fi ”profund afectată”, iar populația va avea de suferit.

”Gheaţa reflectă circa 50% din radiaţiile solare. Prin comparaţie, apa mării reflectă sub 10%. Aşa că, dacă gheaţa va fi înlocuită de apă, care este mai întunecată, mult mai multă căldură solară va fi absorbită de ocean, iar planeta se va încălzi şi mai rapid decât în prezent”, a explicat omul de ştiinţă.

Peter Wadhams susțien că singura şansă pe care o mai are în prezent omenirea de a încetini considerabil fenomenul încălzirii globale este ”găsirea unei căi de eliminare a dioxidului de carbon din atmosferă odată ce a ajuns acolo”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *