Ultimele Știri

Aleksandr Soljenițîn, o emblemă a literaturii rusești

Cu 44 ani în urmă, Alexandr Soljenițîn, un scriitor rus, primea premiul Nobel pentru Litetarură. Astfel, pe data de 8 octombrie 1970, acesta se bucura de câștigarea celui mai important premiu al său. Acesta intră în posesia premiului abia în luna decembrie, 4 ani mai târziu, însă, refuzând să participe la ceremonia de la Stockholm din 1970, de teamă că nu i se va permite să se întoarcă în ţară.

Scriitorul rus este un mare nume din literatură, și este cunoscut în special pentru ”Arhipeleagul Gulag”, ”O zi din viața lui Ivan Denisovici” sau ”Pavilionul canceroșilor”. Scrierile sale au fost o bună perioadă interzise, deoarece acesta făcea cunoscute întregii lumi problemele triste ale gulagurilor și a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică. Cele trei cărți menționate au reușit însă să fie publicate

Odată cu apariţia primului său volum din ”Arhipelagul Gulag”, care reprezenta o cutremurătoare frescă a sistemului concentraţionar din URSS, în 1073, scriitorul este vehement atacat de presa sovietică. Pe 12 februarie 1974 este arestat, acuzat de trădare şi exilat, iar în decembrie intră în posesia Premiului Nobel. Un an mai târziu se stabileşte în Statele Unite, unde continuă să scrie.

Întoarcerea sa în Rusia are loc 20 de ani mai târziu, după ce regimul comunist s-a prăbușit. Credincios în cultura tradițională rusească, el și-a exprimat visul în ceea ce privește Rusia post-sovietică și a militat pentru restaurarea monarhiei rusești.

Acesta a murit în urma unei insuficiențe cardiace severe, la vârsta de 89 de ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*