Ultimele Știri

R. Moldova: Alegerile prezidențiale vor avea loc în toamna acestui an

candu

Alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc cel mai probabil în toamnă, a anunțat președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, la un post de televiziune local, citat de portalul IPN.

”Curtea Constituțională a adoptat o decizie revoluționară. Comisia de la Veneția recomandă ca alegerile să aibă loc peste jumătate de an după ce se fac schimbări de asemenea proporții. Și noi avem nevoie de timp pentru a pregăti scrutinul prezidențial. Și concurenții electorali vor avea nevoie de timp”, a precizat sâmbătă Candu.

Președintele legislativului a sugerat că data alegerilor prezidențiale va fi stabilită cel mai probabil peste două luni. ‘Timp de o lună vom elabora proiecte de legi ce țin de ajustarea legislației electorale la decizia Curții. După care va urma procedura de votare. Aceasta va dura cel puțin o lună, cel mult două. Apoi vom stabili și data alegerilor prezidențiale’, a indicat Andrian Candu în același context.

Curtea Constituțională din Republica Moldova a calificat vineri drept neconstituționale prevederile legii din anul 2000 de revizuire a Constituției prin care a fost înlocuit modul direct de alegere a șefului statului prin alegerea acestuia de către parlament.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat că pregătirile pentru scrutinul prezidențial vor începe atunci când forul legislativ va modifica legislația și va stabili data alegerilor, estimând costurile legate de organizarea viitorului scrutin la circa 50 de milioane de lei (moldovenești).

Parlamentul de la Chișinău are la dispoziție două luni de la expirarea mandatului actualului șef al statului moldovean, Nicolae Timofti, pentru a iniția procedura de alegere a unui nou președinte al țării. Termenul începe să se scurgă din 23 martie, conform presei de peste Prut.

Între timp, parlamentarii urmează să modifice Legea cu privire la procedura de alegere a președintelui Republicii Moldovei și Codul Electoral, a indicat duminică președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Experții de la Chișinău au exprimat opinii diferite asupra deciziei Curții Constituționale privind anularea modificărilor la Constituția din anul 2000 și revenirea la alegeri prezidențiale directe.

Astfel, fostul ministru al apărării și fost reprezentant al Republicii Moldova la NATO, Victor Gaiciuk, și-a exprimat speranța că ”această decizie va restabili în sfârșit liniștea în societatea moldoveană’. În schimb, reprezentantul Academiei de Științe a Moldovei, politologul Nicolai Țveatcov, a atras atenția asupra faptului că ‘decizia Curții Constituționale are un caracter politic, la comandă”. ”Argumentele care au stat la baza acestei decizii sunt absolut neîntemeiate și incorecte”, consideră expertul menționat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*