Ultimele Știri

Alegeri parlamentare cruciale pentru viitorul Ucrainei

Ucrainenii își aleg astăzi noul guvern, în urma deciziei  luate de președintele Petro Poroșenko, de a  dizolva vechiul legislativ. Alegerile sunt umbrite de războiul cu separatiștii pro-ruși din est și de faptul anexării Crimeei.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 04.00 GMT (08.00 ora României) şi se vor închide la ora 18.00 GMT (20.00 ora României). În urma acestui război circa cinci milioane de alegători, dintre cei 36 de milioane de locuitori ai Ucrainei, nu își pot exprima votul pentru ca fac parte din Crimeea anexată de Rusia sau se află sub controlul separatiștilor în est. 

Petro Poroşenko își dorește să schimbe soarta Ucrainei cu aceste alegeri și să înlocuiască vechiul legeslativ oblăduit de dictatorul Ianukovici care a fost izgonit de la putere de mișcarea pro-europeană, EuroMaidan.  Potrivit ONU  războiul din est a provocat peste 3.700 de morţi, începând din aprilie şi a constrâns peste 800.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele. 

Datorită evenimentelor din est și Anexării Crimeei de către Rusia, un număr de 27 de mandate de deputat vor rămâne vacante. 

Partidul condus de popularul preşedinte Poroşenko este considerat marele favorit, creditat de sondaje cu 30 la sută din voturi. El va trebui probabil să se alieze cu una sau mai multe formaţiuni prooccidentale, în special cu cea a populistului Oleg Liaşko şi cea a premierului Arseni Iaţeniuk. Unele dintre aceste liste sunt favorabile unei ofensive decisive împotriva separatiştilor, sprijiniţi de forţele ruse, potrivit Kievului şi NATO.

Pe listele de vot apare și un candidat care se află în arestul serviciilor ruse pentru comiterea unor crime de război. Nadia Savcenko este una din cele mai cunoscute femei din Ucraina, fiind considerată de oameni un erou național. 

Nadia Savcenko, 33 de ani, pilot de elicopter, care a luptat împotriva separatiștilor proruși în estul țării, este capul de listă al partidului Batkivșcina al fostului premier Iulia Timoșenko, în timp ce se află deținută în Rusia.

Tânăra şi-a construit reputaţia unui militar experimentat şi combativ înainte să intre în forţele ucrainene, prea puţin deschise femeilor. Mobilizată în Irak în perioada 2004-2005, ea a fost numită “GI Jane” de presa ucraineană. Când conflictul a izbucnit, ea a plecat să lupte în Est, în cadrul batalionului Aidar, unul dintre acele grupuri de voluntari formate pentru a sprijini armata în fața separatiștilor. La începutul lunii iulie, autoritățile ruse au anunțat arestarea ei și au acuzat-o de uciderea deliberată a doi jurnaliști ai televiziunii publice ruse în estul Ucrainei, la jumătatea lunii iunie.

Este internată la Institutul Serbski, unde au fost închişi disidenţii sovietici. Anchetatorii ruşi justifică această măsură prin „gravitatea crimei pe care a comis-o, pasibilă de pedeapsa cu moartea sau închisoare pe viaţă”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*