Ultimele Știri

Alegeri în două tururi: Societatea civilă şi Avocatul Poporului, alegeri democratice sau oligarhice

alegeri

După o vacanţă de iarnă liniştită, politicienii români s-au trezit cu Victoria Nuland pe cap. Dintr-o dată PNL-ul a început să ceară alegeri în două tururi pentru primari. Imediat presă prietenă a început seria talk-show-rilor pentru alegeri în două tururi.

Acum un an când se discuta legea alegerilor locale, PNL şi PSD au făcut blat şi au menţinut alegerea primarilor într-un singur tur. Ceva mai puţin democratic şi reprezentativ este greu de imaginat pentru o aşa-zisă democraţie. Dacă PNL-ul strigă tare alegeri în două tururi, această idee nu numai că nu le aparţine, ci este o cerinţă explicită a societăţii civile şi a străzii în noiembrie 2015.

Mulţi comentatori se întrec în a prezenţa publicului că acest lucru nu este posibil cu un an înainte de alegeri, lucru fals. Recomandarea Comisiei de la Veneţia, menţionată de CCR într-o decizie, face distincţie între situaţiile care duc la modificarea legislaţiei electorale. Dacă legea este modificată în sensul eliminării unor prevederi care restrâng drepturile electorale, atunci termenul de un an nu se mai aplică pentru că ar însemna recunoaşterea şi menţinerea îngrădirii drepturilor electorale.

Aşadar legea poate fi modificată, însă politicienii nu au curajul acestei iniţiative. Guvernul s-a pronunţat prin premierul Cioloş că nu va modifica legea prin ordonanţă. Aşadar căile legislative sunt închise. Preşedintele CCR a sugerat într-un interviu că legea ar putea fi declarată neconstituţională, dar nu a ajuns la CCR nicio sesizare pentru a se pronunţă pe ea. Această situaţie de blocaj legislativ şi menţinere în vigoare a unei prevederi antidemocratice şi vădit neconstituţionale introdusă de USL, pentru a elimina concurenţa în mod necinstit, reprezintă o realitate crudă a democraţiei româneşti: cetăţeanul, societatea civilă nu au pârghii pentru a reclama neconstituţionalitatea legii.

Astfel ajungem la ultima pârghie posibilă pentru a trimite legea la CCR şi această este Instituţia Avocatului Poporului. Acesta are dreptul constituţional şi legal de a sesiza CCR cu privire la neconstituţionalitatea legilor şi ordonanţelor în orice moment după promulgare.
Societatea civilă a a iniţiat un astfel de demers. Pe 10 decembrie 2015, Ziua internaţională a Drepturilor Omului, Asociaţia România Fără Ei, Fundaţia Eco-Civică, Asociaţia România Vie, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti şi alte zeci de cetăţeni au înaintat Avocatului Poporul cererea de sisizare a CCR cu privire la neconstituţionalitatea legii alegerilor locale, cu precădere articolul cu privire la alegerea primarilor într-un singur tur.

Lupta adevărată pentru democratizare este dusă tot de societatea civilă, politicienii plagiază de fiecare dată. Acest demers este singurul posibil, pentru a avea alegeri locale democratice, nu oligarhice.

Autorii cererii nu au primit nici până ziua de azi vreun răspuns de la Avocatul Poporului, deşi cele 30 de zile au trecut de mai bine de 10 zile. Se pare că Avocatul Poporului este în realitate inamicul poporului, un personaj mărunt care sfidează societatea civilă, refuzând să răspundă în termen legal într-o problemă care frământă profund societatea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*