Ultimele Știri

Update: Alegeri anticipate în Grecia! Tsipras a pierdut controlul

tsipras

Update: „În scurt timp, îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a Guvernului. Simt că am obligaţia morală de a mă prezenta evaluării poporului. Votul poporului va decide dacă acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criză”, a declarat Alexis Tsipras.

„Vreau să fiu onest în totalitate, nu am ajuns la acordul pe care îl voiam cu creditorii internaţionali. Am fost obligaţi să onorăm un acord”, a subliniat Tsipras.

„Sunt foarte mândru de Guvernul pe care îl conduc. Am purtat negocieri dure mult timp”, a apreciat Tsipras.

Potrivit unor surse, până la instalarea viitorului Guvern, Vassiliki Thanou-Christophilou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, va prelua funcţia de prim-ministru interimar.

După acest anunţ, Alexis Tsipras îi va înmâna demisia preşedintelui Greciei, Prokopis Pavlopoulos, abilitat să dizolve Parlamentul şi să convoace noi alegeri.

Alexis Tsipras a fost obligat să ia această decizie după ce a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută, în cursul votului privind noul plan de asistenţă financiară. Patruzeci de parlamentari Syriza nu au votat în favoarea planului de asistenţă, iar Guvernul a rămas cu o susţinere de 119 voturi din totalul de 300 de membri ai Parlamentului.


Așa cum era de așteptat Alexis Tsipras pierde controlul asupra guvernului său și chiar asupra propriului partid.

Grecii și majoritatea membrilor Syriza îl consideră pe Tsipras un trădător care a lăsat țara pe mâna creditorilor internaționali. Un oficial de la Atena anunță alegeri anticipate în luna septembrie. Alexis Tsipras a recunoscut la rândul său că a pierdut controlul asupra guvernului și nu va putea implementa măsurile de austeritate convenite cu creditorii internaționali. 

Potrivit Reuters, care citează un oficial guvernamental grec, Grecia este probabil să organizeze alegeri anticipate la 20 septembrie. Tsipras ar trebui să facă anunțul oficial în acesată seară, notează ziarul grec Kathimerini.

În luna iulie, alegătorii greci au votat împotriva unui nou pachet de salvare, dar în cele din urmă guvernul a cedat cererilor creditorilor internaționali, provocând o divizare în interiorul SYRIZA, partid care controlează în prezent parlamentul grec.

„Voturile în Parlament pentru a trece de măsurile de austeritate stabilite arată o revoltă a aproape o treime din parlamentarii SYRIZA, forțândul pe Tsipras să se bazeze pe sprijinul opoziției, pierzând astfel o majoritate parlamentară garantată.”, notează Kathimerini. 

Alexis Tsipras și-a trădat poporul, și-a trădat partidul, iar acum culege roadele faptelor sale. A pornit la drum ca un erou național însă se pare că va ajunge mult prea curând la groapa de gunoi a istoriei. Tot ce a construit Tsipras în ultimii 10 ani s-a năruit într-o clipă datorită inconsecvenței în luare deciziilor și manipularea opiniei publice. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*