Ultimele Știri

Albania şi Muntenegru se aliniază UE şi aplică sancţiuni Rusiei

Albania și Muntenegru, care vor să adere la Uniunea Europeană, au decis să se alinieze Bruxellesului aplicând sancțiunile economice decise de UE contra Rusiei pentru implicarea ei în criza din Ucraina, a anunțat miercuri șefa diplomației europene, Catherine Ashton.

Nici Serbia, care a început în ianuarie negocierile cu Bruxelles şi urmează să primească joi vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, nici Turcia, care negociază încă din 2005 aderarea la UE, şi nici Macedonia, care are statut de candidat oficial, nu sunt menţionate în lista cu ţările care se aliniază la sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei, potrivit unor declaraţii ale lui Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Catherine AshtonCatherine Ashton

În schimb, Ucraina însăși va aplica sancțiuni ce înăspresc accesul la piețele de capital pentru principalele bănci rusești și șase firme din Rusia din sectoarele apărării și petrolier. Ele includ de asemenea înghețarea bunurilor și impun interdicții de viză pentru aproximativ 140 de persoane și entități făcând parte din ierarhia rebelilor separatiști din estul Ucrainei sau anturajul lui Vladimir Putin la Moscova, potrivit AFP.

Aceste sancţiuni vor fi aplicate şi de către Islanda, care la un moment dat deţinea statutul de candidat la aderarea la UE dar a renunţat în 2014 la acest demers.

Norvegia și Liechtenstein, asociate la UE, mai ales printr-un acord de liber schimb, vor aplica de asemenea înghețarea bunurilor și interdicții de vize, dar nu și dispozițiile asupra interdicției de acordare a împrumuturilor pe termen scurt, potrivit dnei Ashton.

„Uniunea Europeană ia notă de acest angajament şi îl salută”, a declarat ea.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Albania şi Muntenegru se aliniază UE şi aplică sancţiuni Rusiei

  1. Scrisoarea unui roman din strainatate catre redactia MCP Prress Agency cu o luna inainte de campania prezidentiala.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=674343462680259&set=p.674343462680259&type=1&theater

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*