Ultimele Știri

Alba Iulia: Proteste împotriva poluării din Sebeș

protest poluare

Duminică, 1 martie, a avut loc un nou protest împotriva poluării din Sebeș, însă de această dată manifestația a avut loc în Alba Iulia. Manifestanții au pichetat  APM Alba, Garda de Mediu și Instituția Prefectului, notează Ziarul Unirea.

Ong-urile și activiștii de mediu au depus 6000 de semnături prin care cer instituțiilor statului să reacționeze pentru oprirea poluării cu formaldehidă din municipiul Sebeș.

11025757_10206129007084896_5144631243224546476_nÎn fața sediului APM Alba și a Instituției Prefectului, pe o vreme capricioasă cu ploaie măruntă, sute de persoane au scandat: ”DNA, DNA, asta e ancheta ta”, ”Afară, afară cu Kronoșpan din țară”, ”Nu vă fie frică, Kronoșpanul pică”, sau ”Rușine să vă fie”. APM Alba a fost denumită ”Agenția pentru protecția poluatorului”.

Prima instituție vizată de acest protest și punctul de pornire în marș, a fost sediul APM Alba și Garda de Mediu Alba, instituții care prin deciziile lor ar putea fi considerate vinovate de situația actuală din Sebeș spune Grupul de Inițiativă Civică Sebeș și ONG-ul PrimaNatură. Organizatorii au afirmat că vor înmâna câte o petiție acestor instituții în care se cere ferm oprirea poluării, petiție semnată de peste 6000 de cetățeni.

2A doua instituție vizitată a fost Garda de Mediu. Directorul Dănuț Hălălai a spus că instituția pe care o conduce lucrează în interesul cetățenilor, dar cu măsuri legale. ”Măsurile legale sunt singurele modalități ale noastre de a rezolva problema. Nu pot să fac altceva. Voi lua această petiție și respectând termenul legal vă voi da cât mai repede un răspuns. Doresc ca problema să fie rezolvată legal”, a spus Hălălai.

Monica Vlad de la ONG-ul Prima Natura a spus că oamenii nu se vor opri până când secția chimică nu va fi relocată. ”Știm că Garda de Mediu a aplicat mai multe sancțiuni și acesta e un motiv în plus să credem că o astfel de instalație nu are ce să caute în interiorul unei comunități”, a spus Monica Vlad. Hălălai i-a dat dreptate și a spus că va face tot ceea ce îi stă în putere din punct de vedere legal pentru populația să fie protejată. Monica Vlad a arătat că nu mai vrea, ca în Sebeș, să fie oameni care să spună că nu pot deschide geamul pentru că nu pot respira.

În 15 martie, la Casa de Cultură din Sebeș va avea loc o nouă întâlnire la care se așteaptă răspuns din partea celor trei instituții ale statului.

1Nu am avut nicio reacție din partea autorităților. Da, a fost o întâlnire în ianuarie, aici la Instituția Prefectului unde nu am aflat mai nimic: APM Alba a spus că nu poate face niciun fel de declarație de față cu presa, reprezentanții care au venit de la Kronoșpan nu au avut nimic de spus. Singurii care au fost totuși deschiși și au purtat un dialog au fost cei de la DSP Alba. Din păcate, acolo nu putem face un protest pentru că e în incinta Spitalului Județean și nu vrem să deranjăm oamenii (…) petiția este toată nemulțumirea oamenilor din Sebeș.

Sperăm ca până în data de 15 să avem și răspunsurile dânșilor pentru că, repet, oamenii ies în stradă și vor răspunsuri. Secția chimică din cadrul Kronoșpan aduce principala nemulțumire. Noi spunem că instalația de formaldehidă nu are ce să caute în interiorul unei comunități. Sunt seri în care oamenii spun că nu pot deschide geamul că nu se poate respira (…) Ne dorim relocarea secției chimice, altfel oamenii nu se vor opri”, a spus a spus Monica Vlad de la ONG-ul PrimaNatura.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*