Ultimele Știri

Al Jazeera, despre relicvele trecutului comunist industrial al României și ce a mai rămas

fabrici comuniste

În ciuda prăbușirii comunismului, românii încă locuiesc în colonii abandonate construite să susțina orașele industriale de altădată, astaăi aflate în paragină, în timp ce industria este ruinată.

Comuniștii au promis să furnizeze „paradisul muncitorilor”, însă la peste 25 de ani de când cea mai mare parte a țărilor est-europene au scăpat de comunism rămășițele coloniilor muncitorești din jurul principalelor zone miniere, industriale și agricole încă amintesc românilor de acest ideal comunist, scriu cei de la Al Jazeera.

Regimul comunist din România a construit aceste colonii ale muncitorilor pentru oameni care au fost trimiși în aceste „comunități”, fie voluntari sau munca forțată, pentru a lucra în minele din jur, în ferme sau în fabrici.

Odată cu dispariția comunismului și cu schimbările aduse de capitalism, aceste locuri, odată înfloritoare, au căzut în ruină.

Tranziția către o economie de piața liberă a dus la corupție răspândită și la aparița oligarhilor care au dominat politica ș mediul de afaceri. Privatizarea ș eliminarea subvenților guvernamentale au dus la prăușrea multor segmente ale industriei, mai scrie sursa citată

Ce a mai rămas din orașle monoindustriale cu care era presărată Romania?

Oamenii care trăiesc în colonii nu au avut de ales și au rămas în aceste locuri, în ciuda deteriorarii condițiilor de trai, într-un mediu cu lipsă de locuri de muncă din cauza prăbușirii industriei. Transportul public lasă de dorit, copiii merg mult până la școală și sunt deseori întreruperi ale curentului, apei și căldurii.

În aceste condiții dure, mulți oameni sunt nostalgici pentru vremurile „bune” din perioada comunistă.

În materialul Al Jazeera sunt prezentate imagini din fostele orașe industriale, fiind suprinși copii care trăiesc aici.

Astfel, orașul Anina, construit în jurul unei mine de cărbune, a înregistat o prăbușire a industriei miniere în anul 1996, toate minele fiind în mod sistematic închise. Un alt oraș în această situație este Petrila, din Valea Jiului, dar și Aninoasa.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*