Ajutor pentru copiii românilor întorși acasă

  • Adelina Mitrache
  • 19 aprilie 2016
  • Social
copii gradinita

Statul nu face nimic pentru a-și motiva cetățenii plecați în străinătate să se întoarcă acasă, iar pe copiii românilor, cu atât mai mult. Iată, însă, și un proiect care se gândește și la cei care s-au întors în România, dar au nevoie de ajutor pentru a se integra.

Astfel, cei care au revenit în ţară după ce ani de zile au muncit prin Europa, sunt ajutaţi acum să se integreze în societate. Ei sunt învăţaţi în primul rând să vorbească şi să scrie corect româneşte. În Vrancea, de pildă, sunt trei centre înfiinţate special pentru ei. Proiectul „Cresc în Vrancea” a fost finanţat din bani europeni şi copiii sunt ajutaţi gratuit.

Mihaela Cernat a revenit în România după mai bine de 12 ani de stat în Italia. Are un băieţel de opt ani, pe care l-a înscris deja la un centru înfiinţat la Focşani. Speră că acolo copilul să fie ajutat ajutat să treacă mai uşor peste diferenţele sociale şi de educaţie dintre România şi Italia.

Am considerat că e un lucru foarte bun pentru copil, pentru psihicul lui. Copilul meu este emotiv şi am considerat că are nevoie de un pic mai mult ajutor”, spune Mihaela Cernat.

În cele trei centre din Focşani, Adjud şi Mărăşeşti sunt încrişi 350 de copii care primesc consiliere psiho-pedagogică.

Un copil care este născut într-o ţară străină, care a studiat acolo, are dificultăţi de la a scrie, a vorbi şi a citi corect în limba română până la diferenţe care apar la nivel cultural, social, ce obiceiuri, ce tradiţii avem”, spune Liliana Mihai, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Vrancea.

La început au fost reticenţi. Unii nici nu voiau să audă de ţara unde au fost pentru că se simţeau acolo marginalizaţi şi râdeau ceilalţi copii de ei”, spune Cristina Nedelcu, profesor psiho-pedagog.

Potrivit datelor oficiale, în judeţul Vrancea, în ultimii trei ani aproape 1.000 de copii s-au întors din străinătate împreună cu părinţii. Proiectul din Vrancea este cel mai mare de acest gen din ţară.  

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *