Ultimele Știri

”Ai, n-ai BAC, facultatea aceleași porți deschise are”

Ministerul Educației s-a gândit la problemele celor care nu au luat Bacalaureatul și a deschis porțile universităților pentru ei. Prin urmare, instituțiile îi pot primi în cadrul lor și pe cei care nu au reușit să obțină diploma de BAC, fie că este vorba de cei care nu s-au prezentat la examen, fie că este vorba de cei care l-au picat în repetate rânduri.

Guvernul Ponta e reușit în iunie performanța de a adopta O ordonanță de urgență care aduce 97 de modificări la Legea Educației. De ce era nevoie de toate aceste schimbări? Pentru că domnul Ponta este pasionat de a se juca cu legile României, de a le schimba, de a le da o altă formă și în principiu, de a le ucide.

Practic se cam distruge tot ce mai rămăsese cât de cât la locul lui în țara asta. Dacă vă așteptați cumva, împinși de naivitate, ca legile României să o ia pe calea cea bună și să progreseze, v-ați înșelat! Dovezile afirmației mele apar la tot pasul și iată cum legile se află într-o continuă decădere. Când credem că se adoptă o lege a cărei inutilitate nu poate fi întrecută, un minister sau altul ne arată că se poate. Sau Guvernul Ponta, grupul făcător de minuni, sau altfel spus, apărătorii populației inculte a României.

Revenim la schimbarea adoptată de Ministerul Educației, lege care prevede dreptul celor care nu au luat Bacalaureatul să aibă liberă intrare în cadrul universităților din București sau din toată țara. Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial metodologia de care universitățile mai aveau nevoie pentru a începe efectiv să înscrie la cursuri tineri fără diplomă de Bacalaureat.

Această nouă formă de învățământ este numită ”învățământi terțiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate”. Practic în cadrul universităților acreditate, se vor organiza aceste așa zise colegii dedicate celor care nu au luat Bacalaureatul. Perioada de studiu a acestora se întinde între 1 și 3 ani. Minunea care ia naștere odată cu terminarea primului an de ”colegiu” este că poți fi trecut direct în anul II de facultate, cu acte în regulă, dacă reușești să iei Bacalaureatul între timp.

Bineînțeles că diverse instituții au considerat că nu se pot adapta acestei legi și au făcut diverse declarații conform cărora nu este potrivit să primească în cadrul lor studenții care nu au luat Bacalaureatul. De altfel, unii au considerat că Guvernul Ponta ”a măcelărit” pur și simplu Legea Educației. Iar reacția lor este absolut normală, cum să te aștepți ca după ce anumite universități au avut un grad ridicat de strictețe în privința celor care iau admiterea și săvârșesc anii de licență, și vorbim de cei care nu numai că s-au înscris cu diploma de Bacalaureat, însă au trecut și peste examenul de admitere. să deschidă larg porțile celor care vin fără toate acestea? Cum să introduci în cadrul universităților pe cei care nu au reușit să ia cu nota minimă un examen de cunoștințe generale?

Da, cam asta este Bacalaureatul pentru a obține o notă minimă. Dacă ai mers 4 ani la liceu, nu ai cum să nu treci Bacalaureatul cu nota minimă, adică 6. Să nu uităm, au fost elevi de liceu care nu au știut unde să își scrie numele pe foaia de examen, sau alții care nu au reușit să ia minimul 5 la examenul scris de limba română. Un 5 pentru care tot ce trebuia să faci, era să știi să scrii și să cunoști aspecte de bază ale limbii române. Aspecte care, de altfel, sunt învățate începând cu clasele primare.

Tot anumite genii de la conducere au ieșit atunci când rata promovabilității a scăzut și au spus că tinerii au fost intimidați de camerele de supraveghere, și că acesta este un stres în plus pentru ei. Dacă aș fi putut, aș fi apărut și eu la televizor și aș fi râs. Apoi aș fi plecat din țară. Dar nu am putut face niciuna din astea. Treaba este simplă, domnii mei, s-a picat ca în codru odată cu punerea camerelor de supraveghere din simplu motiv că șansele de a copia au scăzut. Asta este tot! De asta au picat ”săracii absolvenți”. Am dat și eu Bacalaureatul în urmă cu doi ani, iar camera aia de supraveghere nu m-a deranjat cu nimic, nici nu își manifesta prea mult prezența.

bac

Subiectele de anul acesta au fost oricum de nivel sub-mediocru. Îi putem pune în față subiectele unui elev de maxim clasa a VIII-a și ar fi știut să le rezolve cu brio, cel puțin primele două părți. Dacă ai ajuns în clasa a 12-a și nu ai cunoștiințe despre ce este un epitet sau sinonim, atunci ce se poate aștepta de la tine?

Domnul Ponta vrea să le ofere pur și simplu ”o speranță” acestora și să îi introducă într-o lume unde ”nu trebuiesc discriminați”. Discriminare? Nu este discrimare, este pur și simplu împărțirea populației tinere în două categorii: cea care a trecut examenele de Bacalaureat și merită statutul de student, cei care au știut cât este de important trecerea peste acest examen, cei care au cunoscut stresul și și-au făcut părinții măndri; iar pe cealaltă parte sunt cei care nu au luat examenele de Bacalaureat, cei care nu și-au dat interesul, cei care au trecut prin cei patru ani de liceu fără să se gândească la această zi.

Deci împărțirea celor două categorii este simplă: 1. cei cu Bacalaureat; 2. cei fără Bacalaureat. Mai mult decât simplu! Nu discriminare, nu răutate la adresa celor ”loviți de soartă”.

Prin urmare, cei care vom termina facultatea, vom fi în câțiva ani înconjurați de absolvenți ai acelorași facultăți, fără diplomă de Bacalaureat, dar cu diplomă de licență. Iar noi, vom fi doar fraierii care au depus eforturi în plus, asaltați de o masă de oameni inculți, pe care statul i-a învățat că prin viață poți trece oricum, cu puțin noroc. Pe care statul i-a învățat că regulile sunt făcute să fie anulate și că analfabetismul poate fi premiat.

De curând, Silviu Pricopie a ieșit revoltat și a acuzat presa de dezinformare, spunând că noua Lege a Educației vine doar în sprijinul celor fără Bacalaureat, dar nu le oferă și statutul de student, că această nouă formă de învățământ este o altă formă de învățământ ”postliceal” dar de data aceasta, oferit și de universități. Oricum ar fi, absolvenții de liceu ar trebui să fie motivați să învețe, nu să li se ia o grijă de pe cap și să li se înlăture teama că dacă nu iei Bacalaureatul, nu ai dreptul de a intra la facultate.

Prin urmare, vorba ”Ai, n-ai BAC, semințele aceleași gust are” s-ar putea transforma, la cerința domnului Ponta, în ”Ai, n-ai BAC, facultățile aceleași porți deschise are”.

 

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on ”Ai, n-ai BAC, facultatea aceleași porți deschise are”

  1. toţi analfabeţii vor la facultate, mulţumim Guvernului condus de aceiaşi analfabeţi…

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*