Agricultura, obiectiv strategic! Vizita premierului Cioloș la ministerul Agriculturii

dacian ciolos

Premierul Dacian Cioloș a avut o întâlnire de lucru cu ministrul Achim Irimescu şi echipa sa managerială în cadrul căreia a fost discutat Planul de măsuri sectoriale al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru perioada următoare.

În acest context, premierul Dacian Cioloş a amintit că, încă de la instalarea Guvernului, a solicitat miniştrilor realizarea unui program detaliat care să conţină priorităţile ministerelor. În cadrul declaraţiilor, acesta a anunţat că planul de masuri sectorial al Guvernului este finalizat într-o mare măsură, urmând a fi transmis Parlamentului şi apoi dat publicităţii.

De asemenea, premierul Cioloş a afirmat că a ales să deschidă seria întâlnirilor cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, întrucât cunoaște foarte bine atât instituția, cât şi domeniul de activitate.

“Am invitat Ministerul Agriculturii să gândească într-un mod mai imaginativ aplicarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală care, conform noii Politici Agricole Comune, dă posibilitatea de a gândi şi de a aplica mai multe măsuri în pachet.

Pachetele de măsuri pot include concomitent, pentru mai multe categorii de beneficiari, şi susținerea pentru investiții, şi pentru instalarea tinerilor fermieri, şi partea de consultanţă agricolă, şi sprijinul financiar pentru formele asociative etc. — deci măsuri care pot fi gândite în pachet pe anumite domenii, pe anumite sectoare sau categorii de beneficiari. Am trecut în revistă şi celelalte priorităţi pe care şi le-au propus legate de irigații, de cercetare, de organizarea activității de consultanţă”, a declarat primul-ministru Dacian Cioloş.

La rândul său, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, i-a mulțumit premierului pentru că, pe lângă trecerea în revistă a priorităţilor, i-a oferit şi sfaturi extrem de utile. Între priorităţile stabilite, care în scurt timp vor fi afişate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul Irimescu a vorbit despre accelerarea absorbției fondurilor europene, reducerea birocrației la implementarea Politicii Agricole Comune, continuarea proiectelor mari, cum ar fi cel de irigaţii ori restructurarea cercetării.

Ministrul Agriculturii s-a referit şi la faptul că unul dintre obiectivele strategice vizează îmbunătăţirea eficienţei producătorilor români.

„Gândim încurajarea formelor asociative prin revederea sistemului de impozitare, crearea de cooperative moderne care să permită fermierilor noştri să depăşească şocurile datorate volatilităţii preţurilor, să le atenuăm acest şoc prin participarea în cooperative care să cuprindă atât partea de comercializare, cât şi cea de procesare.

Nu în ultimul rând, o altă prioritate este sectorul pomicol, care este gândit ca un subprogram în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Având în vedere că suntem net importatori de fructe, este necesar să dezvoltăm acest sector. Să nu uităm că în producţia europeană de fructe se înregistrează un deficit important şi România poate, măcar într-o primă fază, să îşi asigure autoconsumul, a adăugat ministrul Achim Irimescu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *