Ultimele Știri

Adrian Năstase le oferă sfaturi protestatarilor: ”Idealismul nu va asigura căldura în case la iarnă și nici plata datoriilor scadente ale statului”

Fostul premier, Adrian Năstase oferă o serie de sfaturi protestatarilor, oferindu-le o alternativă la alegerile anticipate.

„Prefer schimbările prin reforme, așa cum un medic tratează simptomele fiecărei boli, în parte și pe rând. La fel cu mulți oameni, acum, privesc la ce se intâmplă pe străzi și încerc să înțeleg, mai ales, ce se intâmplă în sufletul concetățenilor mei mai tineri”, scrie fostul premier pe blog. Năstase afirmă că disputele şi conflictele sunt inevitabile într-o societate, dar important este cum sunt rezolvate acestea. „Cei care le rezolvă cu ințelepciune merg mai departe; ceilalți se intorc la punctul zero”, mai spune Năstase.

„Este vorba oare, acum, doar de nemultumirile tinerilor din stradă sau sunt ei si corpul de rezonantă al nemultumirilor părintilor lor? Este vorba doar de supărarea celor care, nervosi fiind, sparg televizorul care-i enervează? Sau sunt lucruri mai profunde? Probabil. Nu inteleg insă care sunt solutiile propuse. Multe strigăte de „jos” dar putine indemnuri „sus”. Iacobinii nu au reusit mare lucru nici în Revoluția franceză. Idealismul nu va asigura căldura in case la iarnă si nici plata datoriilor scadente ale statului„, scrie Adrian Năstase pe blog.

„Sigur, în stradă, acum, sunt multi tineri educati, mulți dintre ei pot face distincția dintre bine si rău, dintre metropolă și colonie, ei pot înțelege miza extraordinară a stabilității statului român, în condițiile instabilității din zonă. Sunt sigur că ei au informații despre acțiunile „Miscării Ocupy” sau despre cele ale „indignaților” din diferite țări. Este important, de aceea, după părerea mea, ca acțiunile din stradă nu să sustină o Utopie, ci să genereze o alternativă. O alternativă și nu o aventură”, mai scrie fostul premier. (…)

În viziunea acestuia, „o soluție probabilă pentru formarea unui nou guvern, în condițiile în care Liviu Dragnea nu a făcut o propunere de candidat de premier în numele unei coaliții majoritare, este repetarea modelului din 1991 – guvernul Stolojan (din care am făcut parte, alături de Mircea Ionescu Quintus), într-o formulă de mare coaliție condusă de un tehnocrat, guvern care avea ca mandat organizarea alegerilor parlamentare din 1992 (inițial gândite a avea loc in 6 luni; până la urmă organizate după un an)”.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*