Această OUG a fost adoptată de Guvern în 2011, fiind în vigoare în acest moment, însă Parlamentul a amânat timp de 4 ani votul final în plen. În timpul discuţiilor din Comisiile din Parlament, deputatul PNL Virgil Guran a propus sancţiuni pentru administratorii cu probleme de performanţă, însă deputaţii au respins propunerile. Acestea au fost însă validate în plen.

Potrivit modificării iniţiate de liberal, administratorii companiilor de stat revocaţi pentru că nu îndeplinesc indicatorii de performanţă stabiliţi prin contractele de mandat nu mai pot candida pentru alte consilii de administraţie în companiile de stat timp de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Modificările aduse de deputaţi vizează şi alte aspecte, convenite cu Guvernul, pentru eficientizarea şi transparentizarea administrării companiilor de stat. Premierul Dacian Cioloş a salutat adoptarea OUG, după votul final.

„Vine cu precizări noi, mult mai clare, privind modul în care se face recrutarea managementului companiilor de stat. Din perpectiva noastră, a Guvernului, companiile de stat nu au doar obiectivul de a aduce bani la buget. Ele trebuie să funcţioneze bine pentru că gestionează resurse importante ale statului”, a spus Cioloş, în plenul Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat legea de aprobare a OUG 109/2011 în calitate de for decizional. Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.