Ultimele Știri

Adio turism electoral! STS promite un sistem electronic care va bloca votul multiplu

alegeri

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță lansarea unui sistem electonic care va bloca votul multiplu. În cauză, la alegerile locale din 2016 turismul electoral va deveni istorie. 

În fiecare secţie de votare va fi instalată o tabletă cu un soft special, unde vor fi introduse CNP-urile persoanelor venite la vot. Astfel, în ziua scrutinului, fiecare alegător va prezenta actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator din secţia de votare, care va înscrie codul numeric personal al acestuia în sistem.

Sistemul informatic va semnala dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, şi-a pierdut drepturile electorale, dacă şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, este arondată la altă secţie de votare sau este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare. 

STS va asigura, din punct de vedere logistic, inclusiv prin efectuarea de achiziţii, funcţionarea sistemului informatic, iar sumele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli vor fi asigurate din bugetul de stat.

“Autoritatea Electorală Permanentă va asigura managementul proiectului şi resursa umană, iar STS va pune la dispoziţie partea tehnică a sistemului informatic, ocupându-se de achiziţia calculatoarelor necesare funcţionării Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

AEP va selecţiona, instrui şi desemna minimum 30.000 de operatori de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare. În acest proces, vor fi instruite şi persoanele care vor deţine calitatea de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitor al acestuia. Opinia publică va fi informată cu privire la orice demers instituţional al AEP şi STS, inclusiv de natură financiară, pe site-ul www.roaep.ro”, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Maria Pătru consideră că misiunea cea mai dificilă în procesul de informatizare va fi instruirea celor 30.000 de operatori de calculator. Operatorii de calculator vor beneficia, potrivit legii, de o indemnizaţie stabilită printr-o hotărâre a Guvernului.

Normele metodologice privind funcţionarea sistemului informatic, selecţia şi desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare vor fi aprobate prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*