Ultimele Știri

Adio reclame pentru medicamente la radio și televiziune. Legea merge spre promulgare

medicamente

Plenul Senatului a aprobat, luni, interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio şi televiziune, precum şi interzicerea totală a publicităţii pentru medicamentele care se eliberează cu reţetă. Legea va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, relatează Hotnews.ro.

Dacă proiectul de lege va fi promulgat de preşedinte, ar fi o lovitură dură pentru media, deoarece ar duce la diminuarea semnificativă a bugetului de publicitate rulat în prezent de mass-media.

Proiectul legislativ a primit raport de respingere din partea comisiilor de fond, însă a fost aprobat în plenul Senatului cu 100 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.

Potrivit textului proiectului legislativ aprobat de Senat: ”Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune”. Orice formă de publicitate, cu excepţia celei din audiovizual, pentru medicamentele eliberate fără reţetă trebuie să fie aprobată în prealabil de către Agenţia Naţională a Medicamentelor.

De asemenea, se interzice publicitatea în orice mediu pentru produsele medicamentoase care se eliberează cu reţetă.

Farmaciile sunt şi ele lovite de propunerea legislativă aprobată de senatori, astfel sunt interzise prin lege reclamele: ”care indică ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau un etalon pentru celalalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată pentru medicamente”.

În expunerea de motive, senatorul UDMR Alexandru Vegh argumenta că: ”Venim cu această iniţiativa dată fiind amploarea pe care a luat-o publicitatea ascunsă la medicamente şi influenţă negativă şi înşelătoare pe care o are asupra populaţiei, aspecte care se datorează, în general, publicităţii prin televiziune şi radiodifuziune … automedicaţia poate duce la complicaţii grave de sănătate, iar pacienţii nu ar trebui să se trateze după ureche, în baza celor auzite la radio sau la televizor despre un medicament”.

Această propunere legislativă ar lovi puternic industria media. Industria farma a fost principalul investitor în publicitate în România în 2014: ocupă primul loc între industriile care cumpără reclamă, cu 13% din piaţă de publicitate, potrivit raportului Zenith România Advertising Expenditure Forecast.

Deşi mediul digital este în creştere, în continuare în televizune se investesc cei mai mulţi bani pentru publicitate – 63,5%, potrivit aceluiaşi raport.

Potrivit celor mai recente estimări valabile ale Media Fact Book 2014, cheltuielile de publicitate în 2014 pentru TV se ridicau la 193 milioane euro (din 306 milioane euro total), iar pentru radio la 18 milioane euro. Pentru produsele şi serviciile medicale, bugetul în anul 2013 (pentru toate canalele media) s-a ridicat la 31 milioane euro.

Alexandru Vegh şi-a înregistrat propunerea legislativă pe 1 aprilie, la Senat, motivând-o prin „influenţă negativă şi înşelătoare pe care o are asupra populaţiei”.

În ceea ce priveşte interzicerea reclamelor pentru farmaciile care se prezintă drept etalon, senatorul UDMR-ist Alexandru Vegh a declarat pentru Hotnews că: ”De ce să se face reclamă la anumite farmacii? Toate sunt la fel, niciuna nu este mai bună că alta”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*