Tofino este un nou proiect Mozilla pentru încercarea unor noi idei de browser, el fiind bazat pe tehnologia Google și nu pe Firefox. „Cuiul din coșciugul Firefox” scriu cei de la CNET despre noul proiect.

Tofino dezvăluie provocările tehnologice pe care le are în față Mozilla la mai bine de un deceniu de la debutul Firefox. Deși zeci de milioane de oameni încă folosesc browserul, acesta pierde teren rapid în fața Google Chrome.

Mozilla a dezvăluit detalii despre Tofino spunând că o echipă de 6 oameni din companie va analiza cum poat fi schimbate radical browserele.

„Ceea ce avem nevoie să facă browserele, atât pe PC, cât și pe device-urile mobile, s-a schimbat foarte mult de la Firefox 1.0 și am rămas datori cu abordări fresh” a spus Mark Mayo, vice-președinte al proiectului Firefox.

Abordare fresh? În loc ca echipa Tofino să se bazeze pe tehnologia Firefox, numită Gecko, Tofino se folosește de un proiect din exterior numit Electron construit pentru fundația Google Chrome. Pentru a înțelege mai bine, este ca și cum Apple ar testa noi idei pentru interfață folosind software-ul Android al rivalilor de la Google în loc de propriul OS.

Conform datelor publicate de StatCounter, Google Chrome este folosit de 47% dintre utilizatori, fiind urmat de Safari cu 13% și Firefox cu 9%. Ca o altă măsură a puterii Chrome, iată lista producătorilor de browsere (exceptând Opera) care au decis să construiască având la bază Electron: Samsung, liderul în căutări din Rusia, Yandex, gigantul din China, Baidu, startup-ul din Norvegia, Vivaldi și, probabil cel mai reprezentativ, Brave Software, un startup din San Francisco fondat de către cofondatorul și fostul CEO, Brendan Eich.