Ultimele Știri

Adevărul din spatele declarațiilor lui Ponta, privind bugetul pe primele 6 luni

În urma apariției noilor rectificări bugetare, s-au iscat o serie de controverse. Premierul Victor Ponta a motivat noua structură de buget, prin menționarea fapului că în primele 6 luni, bugetul României a fost pe plus, și că în prezent avem parte doar de o rectificare pozitivă.

Premierul susține că în primele 6 luni, România are un plus de 4 miliarde, lucru ce scoate în evidență faptul că nu s-a cheltuit mai mult decât s-a încasat, ci din contră. Motivul pentru care bugetul este pe plus după primele 6 luni, este acela că au fost tăiați bani din bugetul de investiții, în total 3.1 miliarde de lei. Prin urmare, țara nu a încasat mai mult decât a cheltuit așa cum susținea premierul.

De asemenea, bugetul României, a rămas la finalul acestor 6 luni cu mai mulți bani decât era prevăzut, pentru că Guvernul nu a cheltuit toți banii. Pe de altă parte. opoziția vorbește în termeni duri de incapacitatea Guvernului de a face investiții: vicepreședintele PNL, Andreea Paul spune că e o „crimă economică” ca într-o țară fără autostrăzi, fără investiții în școli și spitale să te dovedești incapabil să cheltuiești banii plătiți prin taxe și impozite de români.

„Execuția bugetară a României la 6 luni s-a închis cu excedent de 0,6% din PIB. Este a doua crimă economică ca într-o țară fără autostrăzi, fără investiții în școli și spitale să te dovedești incapabil ca și Guvern PSD să cheltuiești banii plătiți prin taxe și impozite de români pentru cele 3 mari priorități: infrastructură, educație și sănătate. Aceste ‘economii’ riscă să fie aruncate la rectificare bugetară în proiecte foarte mici în administrațiile publice conduse de PSD pentru a-și pregăti campania electorală din anul următor”, a scris Andreea Paul.

Tăierea banilor de la Ministerul Transportului, conform noii rectificări bugetare, este o decizie care influențează prost acest domeniu, și conform lui Eugen Teodorovici, această decizie este legată și de faptul că Ministerul Transporturilor nu știe să își cheltuiească toți banii prevăzuți în buget, deși acest sector are foarte mare nevoie de investiții.

„Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgeşte în continuare. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocaţi, pentru că ştim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin şi solicită bani suplimentari”, a afirmat Teodorovici.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*