Ultimele Știri

Adevărul din spatele crizei de refugiați. Ce urmărește prin această strategie președintele sirian Bashar al-Assad

Bashar Al Assad

Valul puternic de imigranți veniți în Europa face parte dintr-o strategie a președintelui sirian Bashar al-Assad, pe care el o utilizează de la începutul conflictului în 2011. Criza refugiaților ar face parte dintr-un efort concertat al guvernului sirian, care a ucis deja numeroși civili într-un război soldat cu peste 200.000 de morți, potrivit lui Mike Giglio și Munzer al-Awad, de la publicația Buzzfeed.

Mulți dintre cei care au fugit din calea ostilităților, precum și oficiali occidentali și analiști care urmăresc conflictul sirian sunt de părere că forțele guvernului sirian acționează astfel încât pământul sirian să devină complet nelocuit de rebeli sau de civili, în vederea acestui efort concertat, guvernul omorând peste 200.000 de civili.

”Forțele sale acționează astfel încât să facă regiunile controlate de opoziție să devină de nelocuit atât pentru rebeli, cât și pentru civili — o tactică garantată pentru a genera refugiați în masă’, susțin cei doi jurnaliști, iar opinia lor este întărită de o sursă anonimă din cadrul Departamentului de Stat, citată în articol. Assad a pierdut controlul asupra a mai mult de trei sferturi din țară, iar atacarea civililor din aceste zone a fost parte a strategiei sale încă de la începutul războiului civil cu patru ani în urmă.

Administrația de la Washington consideră că eforturile de război ale lui Assad sunt la originea actualei crize a refugiaților. ‘Este corect să spunem că regimul a folosit, cel mai probabil, atacuri nediscriminatorii pentru a face foarte dificil ca oamenii să mai trăiască în zonele controlate de opoziție’, a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial al Departamentului de Stat. ‘Atâta timp cât Assad este la putere și continuă să folosească aceste tactici, vor exista tot mai mulți refugiați”.

Președintele sirian Bashar al-Assad încearcă să ”deplaseze sunniți din regiunile controlate de rebeli pentru a-și fortifica statul”, conform lui Andrew Tabler, specialist în probleme siriene în cadrul Institute for Near East Policy din Washington. Guvernul lui Assad este dominat de minoritatea religioasă alawită, o ramură a musulmanilor șiiți. Acesta este sprijinit în prezent de aliații săi șiiți din Iran, precum și de Rusia, adaugă el.

Potrivit lui Pierre Desbareau, coordonator pentru Siria în cadrul organizației Medici fără frontiere, aproximativ două milioane de persoane trăiesc în stare de asediu în această țară. ”Motivul din spatele acestei strategii este de a nu lăsa altă alternativă populației. Fie vă întoarceți la noi și recunoașteți autoritatea noastră, fie veți muri”, spune el, conform Agerpres.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Adevărul din spatele crizei de refugiați. Ce urmărește prin această strategie președintele sirian Bashar al-Assad

  1. Fiecare adevar isi are partea lui de minciună. Un articol bazat pe declaratiile unor anonimi, care exprima interesele „fratelui” mai mare de peste ocean care la randul sau a declansat criza de proportii in Orientul Mijlociu pentru a slabi Europa, pentru asi intari pozitia in toate regiunile lumii bogate in zacaminte. Țapul ispasitor e guvernul sirian nicidecum rebelii nemaivorbind de hoarda de razboinici numita statul islamic. Vedem rezultatul schimbarii regimului in Irac, Libia, Egipt… Adevarul se ascunde in buzunarele fara fund ale nesatiosilor de bani.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*