Acuzații dure! Medicii nu sunt de acord cu desființarea celui mai performant spital din subordinea MApN

  • Adrian Marinescu
  • 2 martie 2016
  • Social
ion tintoi

La propunerea Comandamentului Logistic Întrunit, condus de Generalul Cătălin Zisu, MApN a reinițiat un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de vechea guvernare care doreşte să desfiinţeze singurul spital de monospecialitate de boli cardiovasculare din subordine, asimilându-l Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC).

Această idee vine în contextul în care România are numai 6 astfel de centre şi institute similare în ţară, în Paris existând 13, ceea ce demonstrează necesitatea unor astfel de structuri specializate, ţinând cont de faptul că la nivel mondial incidenţa bolilor cardiovasculare reprezintă circa 65% din întreaga patologie.

Un experiment similar s-a soldat cu eşec în cazul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCT) din Târgu Mureş ce a fost integrat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Măsură s-a dovedit ineficace şi a fost necesară revenirea la formă juridică iniţială pentru a putea reasigura sustenabilitatea financiară (HG 413/iunie 2013).

În plus, CCUBCVA este unitatea sanitară de elită a MApN, acreditată până în noiembrie 2017 de către Co.N.A.S. (actuală A.N.M.C.S. care funcţionează în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului). În ultimii doi ani nu a fost numit un manager general al CCUBCVA, procedura fiind blocată prin iniţiativa Comandantului Comandamentului Logistic Întrunit (raportul nr. A5339 din 15.05.2015), acest lucru creând un impact negativ atât asupra angajaţilor instituţiei, generând deja plecări din sistem, cât şi asupra pacienţilor. 

zisu

CCUBCVA este singurul spital de monospecialitate al MApN, cu cel mai crescut nivel de complexitate al activităţilor medico-chirurgicale, reflectat în cel mai mare indice de complexitate al cazurilor (ICM de 2,2). Centrul se autofinanţează din surse de finanţare provenite în cea mai mare parte de la Casă O.P.S.N.A.J. şi de la Ministerul Sănătăţii prin Programele Naţionale.

Nivelul de finanţare al CCUBCVA este direct proporţional cu nivelul ICM-ului realizat (fiecare punct înmulţindu-se cu un tarif pe caz ponderat de 1600 lei). Din această perspectiva, o eventuală integrare a CCUBCVA în SUUMC şi pierderea implicită a statutului de personalitate juridică, ar conduce la o diminuare dramatică a ICM-ului aferent CCUBCV care, în acest caz, raportându-se la cel al spitalului (estimat sub 2) şi, automat, la scăderea finanţării pe fiecare caz internat.

CCUBCVA are, în prezent, o situaţie financiară bună, fără datorii înregistrate în ultimii 20 de ani. Din motivarea notei de fundamentare publicată reiese faptul că singură problema a Centrului ar fi aceea că SUMMC asigura majoritatea suportului logistic necesar funcţionarii Centrului, fără a se specifică explicit faptul că CCUBCVA plăteşte integral către SUUMC contravaloarea utilităţilor, inclusiv a serviciilor de salubritate şi asigurare a hranei. O asemenea abordare arată lipsa de obiectivitate şi de viziune şi creează suspiciuni în ceea ce priveşte motivul real care se află în spatele acestei iniţiative.

”Iniţiatorul proiectului nu are competenţele necesare iniţierii unui astfel de proiect iar strânsă legătură de rudenie cu comandantul SUUMC care este, în acest caz, singurul beneficiaral al acestei propuneri de HG, ridică suspiciuni asupra motivului real al unui asemenea demers de desfiinţare a unui spital sustenabil, neluând în calcul costul înfiinţării unui astfel de centru şi prejudiciul adus bolnavilor cu patologie cardiovasculară”, a declarat Prof. Univ. Dr. General Ion Țintoiu.

În ceea ce priveşte utilizarea spaţiilor şi asigurarea circuitelor funcţionale nu se poate întrevedea o eventuală îmbunătăţire, atâta timp cât nu se propune explicit relocarea ambelor instituţii într-o construcţie nouă care să respecte toate standardele. Spaţiile în care funcţionează SUUMC şi CCUBCVA, din cazarmă 734 Bucureşti, au o dispoziţie pavilionara, multe din clădiri sunt vechi, unele dintre ele aflate chiar în patrimoniu ce nu permit lucrări de reabilitare, modernizare sau extindere.

În acest context ar fi de dorit să se reconsidere Hotărârea de Guvern 1594/2008 care vizează o Construcţie nouă – Spital Clinic de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila – în cazarmă 867 Bucureşti. Relocarea într-o clădire nouă care care să respecte toate standardele ar rezolva deficienţele de spaţiu şi circuite funcţionale.

Deşi titlul proiectului face referire la schimbarea statutului juridic al Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „Vasile Cândea”, din textul notei de fundamentare nu reiese un motiv clar care să justifice desfiinţarea unei instituţii sustenabile cum este CCUBCVA, problemele fiind mai degrabă ale Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „ Dr. Carol Davila” referitoare la îndeplinirea standardelor de reacreditare A.N.M.C.S.

loading...

7 thoughts on “Acuzații dure! Medicii nu sunt de acord cu desființarea celui mai performant spital din subordinea MApN

  1. Este o mare nedreptate facuta unei institutii cu renume.Dar la romani, ce merge bine trebuie distrus,mai importante sant interesele personale ale „vecinilor”.Sant un pacient vechi ale acestui CENTRU,care are oameni dedicati meseriei,iar prof.dr gen.I.TINTOIU,o personalitate recunoscuta international,in comparatie cu cei ce vor distrugerea,este de foarte apropiat pacientilor,de aceea vedeti multe persoane la usa de consultatii,nelasand pe nimeni neconsultat,ajungang si la orele 18,00 .

  2. Asa este CE MERGE BINE TREBUIE DISTRUS.Mai mult „sa moara capra vecinului”.Este o Mare ticalosenie, ca ptr interese personale sa distrugi sanatatea a mii de oameni saraci.Sant un vechi pacient si,vorbesc in cunostiinta,personalul este ,mai rar,dedicat juramantului Hipocate.Domnul prof.dr.gen.I TINTOIU este un medic deosebit iubit mult de pacienti.Mergeti si vedeti cati pacienti,vechi si noi,asteapta rabdatori la usa cabinetului.Nu pleaca nimeni neconsultat,chiar daca este inaintata oraNU vA LASATI!!!

  3. Orice comentariu este de prisos…treziti-va ROMANI…!!!

  4. Haideti, sa va spuneti parerea , cei ce stati cu orele sa va consulte un doctor deosebit,si nu va duceti in alta parte,indiferent de stare sociala.SA NE UNIM IMPOTRVA UNEI NEDREPTATI.

  5. Simplu. Hahalere politruce. Numai un tradator vrea sa distruga un lucru care a facut si face bine poporului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *