Ultimele Știri

Acuzații dure ale premierului irakian. Țara prin care trece cea mai mare parte a petrolului „exportat” de Statul Islamic

Cea mai mare parte a petrolului exportat de Statul Islamic trece prin Turcia, a afirmat luni prim-ministru irakian Haider al-Abadi, alăturându-se astfel acuzațiilor care leagă Ankara de finanțarea organizației islamiste, transmite AFP.

stat islamic

În cursul întâlnirii avute luni la Bagdad cu ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, premierul Haider al-Abadi a subliniat ‘importanța stopării contrabandei cu petrol a grupărilor teroriste, din care cea mai mare parte este exportat ilegal prin Turcia’, se mentionează într-un comunicat al guvernului irakian.

Relațiile între Bagdad și Ankara s-au ameliorat după preluarea funcției de prim-ministru de către Abadi în 2014, dar tensiunile se mențin mai ales în privința conflictului sirian și, mai recent, asupra desfășurării de trupe turce în nordul Irakului.

Acuzația premierului irakian intervine într-un moment în care mai multe state susțin că Turcia este implicată în traficul cu petrol cu Statul Islamic, care a luat sub control, anul trecut, vaste teritorii în Irak și în Siria.

Rusia acuza de mai multe zile Turcia că scoate profit din contrabanda cu petrol provenit de la jihadiști, afirmațiile vizându-l în mod direct chiar pe președintele Recep Tayyip Erdogan, care le califică însă drept ‘minciuni’.

În plus, șeful statului turc a declarat că l-a avertizat pe omologul său iranian, Hassan Rohani, după apariția unor acuzații similare în presa de la Teheran.

În schimb, Washingtonul a calificat vineri drept ‘nesemnificativă’ din punct de vedere economic cantitatea de petrol tranzitată de SI în Turcia.

În ultimele zile, Bagdadul a acuzat Ankara că desfășoară, fără acordul său, trupe în nordul Irakului, unde Turcia efectuează misiuni de antrenament pentru forțele care luptă împotriva SI. Guvernul irakian a cerut ‘retragerea imediată’ a trupelor Ankarei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*