Ultimele Știri

Acţiune în instanţă împotriva expoziţiei „Our Body: Universul interior”. Luptă împotriva științei, la Timișoara

Cadavrele cu scopuri științifice și educative nu ar trebui permise, în schimb cadavrele la care se îmbrâncesc mii de oameni pentru a le atinge cu buzele sunt perfect normale. Cel puțin asta se înțelege din faptul că un ONG din Timișoara a depus o acțiunea în instanță împotriva expoziției „Our Body: Universul interior”.

Societatea Timişoara a introdus la Judecătoria Timişoara o acţiune civilă prin care solicită închiderea expoziţiei, interzicerea expunerii de corpuri umane plastinate în Timişoara şi înhumarea cadavrelor. Alături de acţiunea civilă, pe calea ordonanţei prezidenţiale, s-a cerut suspendarea temporară a expoziţiei până la soluţionarea definitivă a acţiunii civile de fond.

„Ne bazăm pe prevederile legislaţiei civile în vigoare, care protejează valorile sociale referitoare la respectul pentru corpul şi memoria celor dispăruţi”, a declarat Anca Florescu, consilier juridic a Societăţii Timişoara. Totodată, pe lângă acţiunea civilă, a fost depusă, ieri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, o plângere penală împotriva organizatorilor expoziţiei „Our Body: Universul interior” pentru săvârşirea infracţiunii de Profanare de cadavre sau morminte –prevăzută şi pedepsită de art.383 Cod penal.

„Atât în cadrul demersului civil, cât şi al celui penal, s-a arătat că expoziţie contravine valorilor sociale legate de respectul datorat persoanei decedate. Prin modul de expunere al corpurilor, prin faptul că se obţine profit de pe urma acestor corpuri, prin faptul că nu se prezintă niciun fel de documente legate de corpuri, prin suspiciunile ridicate de provenienţa corpurilor din China, ţară cu privire la care există multiple rapoarte privind traficul de organe umane, organizat de stat, de la prizonieri de conştiinţă, în special practicanţii Falung Gong, fără consimţământul acestora”, a mai spus Anca Florescu.

Societatea Timişoara a lansat şi o petiţie „Pentru închiderea expoziţiei de la Muzeul Banatului din Timişora.

„Timişoara este un oraş în care nu este posibil chiar orice. Există anumite exigenţe civice, caracteristice acestui oraş, care trebuie păstrate. O asemenea expoziţie atentează asupra demnităţii fiinţei umane. Felul în care se desfăşoară expoziţia, prin care se urmăreşte profitul, are de-a face cu ceva care atentează la aceste valori de convieţuire civilizată şi decentă. Apoi, această expoziţi nu are legătură cu ştiinţa. E însoţită de suspiciune. Organizatorii nu au pus la dispoziţie documente, nu cunoaştem identatea acelor persoane decedate. Asta în condiţiile în care ştim ce se întâmplă într-un stat totalitar ca şi China. Există documnte care probează suspiciunile cu privire la felul în care se face plastifierea cadavrelor în China”, a declarat Alin Gavreliuc, vicepreşedintele Societăţii Timişoara.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*