Ultimele Știri

Acord istoric între Iran şi marile puteri privind programul nuclear

acord nuclear iran

Iranul şi cele şase puteri mondiale, Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite, au ajuns, astăzi, la un acord privind programul nuclear iranian.

Acordul cu privire la limitarea programului nuclear al Iranului în schimbul relaxării sancţiunilor economice internaţionale a fost semnat, astăzi, la Viena, de Miniştrii de Externe ai celor şase puteri şi oficialii Teheranului.


Acordul va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian și îl va plasa timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice, scrie DPA.

Teheranul va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul de a efectua inspecţii oricând doresc.

În schimb, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.

Embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancțiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

„Cred că acesta este un moment istoric. Am ajungs la un acord care nu este perfect pentru nimeni, dar este ceea ce am putut realiza”, a declarat ministrul de Externe iranian, Javad Zarif.

În acelaşi timp, Mogherini a declarat că acordul va „deschide calea spre un nou capitol în relațiile internaționale”, iar semnarea lui arată că diplomația poate depasi zeci de ani de tensiune.

„Acesta este un semn de speranță pentru întreaga lume”, a spus Federica Mogherini.

Reacţia Iranului a fost dură, ministrul de externe israelian, Tzipi Hotovely, expunându-se pe marginea subiectului acordului cu privire la programul nuclear iranian a catalogat acest eveniment drept o ”capitulare istorică din partea Occidentului în fața axei răului conduse de Iran”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*