Ultimele Știri

Acord de ultimă oră în Siria! Ce i-a cerut opoziția siriană lui Bashar al-Assad

Bashar Al Assad

Principalele grupuri ale opoziției siriene, reunite în cadrul unei conferințe la Riad, au anunțat, joi, că au ajuns la un acord în vederea negocierilor cu regimul Bashar al-Assad, căruia i-au cerut însă să plece la începutul unei posibile perioade de tranziție, relatează AFP.

„Am ajuns la un acord cu privire la o viziune unitară privind un proces de reglementare și (formare a) unei instanțe supreme, pentru a superviza delegația la negocierile cu regimul”, a declarat Souheir al-Atassi, un lider al Coaliției Naționale, principala componentă a opoziției siriene în exil.

Participanții s-au declarat „gata să intre în negocieri cu reprezentanți ai regimului sirian pe baza declarației de la Geneva (30 iunie de 2012) și a rezoluțiilor internaționale (…) într-un termen care urmează să fie convenit cu ONU”, potrivit comunicatului final publicat după două zile de discuții.

Cu toate acestea, delegații au cerut ca ‘Bashar (al-Assad) și clica lui să se retragă de la putere la începutul perioadei de tranziție’ politică din Siria.

Conferința de la Riad, la care participă circa o sută de delegați politici și militari ai opoziției siriene, are drept scop o unificare a pozițiilor în vederea unor eventuale negocieri cu regimul de la Damasc pentru a pune capăt conflictului declanșat în 2011, soldat cu peste 250.000 de morți și care a provocat exodul a milioane de persoane.

Conferința de la Riad vizează de asemenea stabilirea unei platforme comune în vederea negocierilor, informează Realitatea.net

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*