„Acasă e război.” Refugiații ajunși în România și-au spus poveștile în fața elevilor veniți să-i viziteze cu „Școala Altfel”

  • Adelina Mitrache
  • 19 aprilie 2016
  • Social
siria

Cei 14 refugiați care au venit în țara noastră din Grecia și Yemen pe 3 martie, la Galați, au primit deja o formă de protecție internațională.

Unul dintre ei și-a găsit de lucru ca bucătar, iar ceilalți și-au depus dosarele la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Marți și-au spus poveștile dramatice, în fața unor elevi de clasa a noua, veniți să îi viziteze, în cadrul programului „Școala Altfel”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Idei de schimbare pentru „Școala Altfel”. Ce le propune ministrul elevilor și profesorilor

În fața elevilor care au venit să îi vadă, șapte tineri originari din Yemen și-au spus poveștile emoționante. Cei mai mulți sunt studenți la inginerie și arhitectură – și visează să își poată continuă studiile.

Rami Al-Taheri, 23 ani, Yemen: „Acasă, în această perioadă, este război. Aici este mult mai bine decât acasă, în acest moment.Am mers din Yemen până la Aman cu autobuzul, apoi, din Aman până în Turcia cu avionul și din Turcia în Grecia, așa cum știți, cu bărcile.”

Elevă: „Sunt tot oameni și sunt egali cu noi.”

Elevă: „Suntem foarte siguri că au nevoie de ajutor. Și lor le este foarte greu departe de familii și de casă. Și nici lor nu le este ușor.”

Toti cei 14 solicitanți de azil care au venit în România la începutul lunii martie, potrivit acordului internațional de relocare- au primit o formă de protecție din partea statului nostru.

Conform procedurilor, solicitanții de azil vor fi găzduiți în centru pe o perioadă de jumătate de an, timp în care trebuie să încerce să se integreze și să învețe limba română. Termenul poate fi prelungit cu încă șase luni, în cazul în care sunt locuri libere în tabăra de refugiați. În centrul de la Galați, cu o capacitate de 250 de locuri, sunt cazate, în prezent, 35 de persoane.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *