Ultimele Știri

A primit mită apartamente de 2 milioane de euro pentru retrocedări ilegale de 114 milioane de euro

maricuta

Primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, ar fi primit mită apartamente de 2 milioane de euro în schimbul facilitării unor retrocedări ilegale, relatează Adevărul.ro.

Procurorii au făcut, miercuri, percheziţii la Primăria Şelimbăr, la Oficiul de Cadastru Sibiu, la locuinţele mai multor angajaţi ai Primăriei Şelimbăr, printre care şi la primarul Daniel Maricuţa, precum şi la birouri notariale, iar ancheta vizează retrocedări ilegale de suprafeţe de teren, în valoare de peste 114 milioane euro.

Potrivit sursele judiciare, pe raza comunei Şelimbăr s-au construit mai multe cartiere de case şi blocuri, iar din probe a rezultat că pe raza localităţii nici un dezvoltator nu putea obţine autorizaţie de construire, avize dacă nu dădea mită grupării conduse de Ioan Daniel Maricuţa. Primarul comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, ar fi primit cu titlul de mită, apartamente în valoare de aproximativ 2 milioane euro de la un dezvoltator imobiliar, în schimbul eliberării autorizaţiei de construcţie şi a altor documente.

Sursele citate au explicat că sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor  au fost supuse unor acţiuni de reciclare prin  transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere a lui Maricuţa, investite în acţiuni la fonduri de investiţii. De asemenea sume mari de bani au fost scoase în numerar parte dintre acestea fiind depuse în conturile lui Maricuţa, societăţilor contralate de acesta cu diferite titluri (împrumut, creditare societate, depunere numerar).

Extragerile de numerar s-ar fi întins pe parcursul a mai multor ani, scopul acestor operaţiuni succesive a fost acela de a pierde urma banilor proveniţi din infracţiuni pentru ca aceştia să dobândească aparenţa unei provenienţa licite. Percheziţiile DNA au vizat locuinţele mai multor angajaţi ai primăriei Şelimbăr, respectiv la primarul Daniel Ioan Maricuţa, la  secretarul comuneu Şelimbăr,  la specialist cadastru, la consilier personal al primarului Mărincuţa, dar şi la alţi consilieri locali şi foşti primari sau viceprimari al comunei Şelimbăr precum şi la notari publici din Sibiu( de exexmplu: BNP Bianu Victoria , BNP Bucşă Radu Gabriel, BNP Tolciu Mariana Ionela, BNP Tolciu Tudor Flaviu, BNP Suciu Dorin) şi sedii de societăţi comerciale deţinute de primarul Măricuţa prin interpuşi.

În această cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat dare de mită , trafic de influenţă , cumpărare de influenţă , abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave , spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals.

Toate au legătură cu modul în care au fost dobândite de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului şi-ar fi creat un un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 de euro.

Sursele judicare au mai spus că în vederea valorificării terenurilor, Maricuţa şi Scumpu, persoane care aveau atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire) indicau potenţialilor investitori să cumpere teren deţinut de Ioan Iuga, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-le prin aceasta că nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei. În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, Maricuţa dispunea ca certificatele fiscale pentru aceştia să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*