Ultimele Știri

A predat o comoară în valoare de 500.000 de euro, dar statul a uitat să îl recompenseze

Un tânăr a găsit cel mai mare tezaur monetar de argint de pe teritoriul României. Iulian Enache, a înmânat comoara statului, însă nu a primit o recompensă pentru gestul său, deși legea prevede acest lucru.

Iulian Enache a devenit, în septembrie 2013, descoperitorul celui mai mare tezaur monetar de argint de pe teritoriul României. Tezaurul format din monede otomane ar valoara până la 500.000 de euro. Conform legii, cel care găsește și înmânează autorităților astfel de comori,au dreptul la o recompensă de cel puţin 30% din valoarea tezaurului.

Tezaurul descoperit de Iulian Enache, pe un câmp din comuna Goleşti, cântăreşte 54,7 kilograme şi numără 47.295 de bani de argint, toate monedele fiind bătute în prima jumătate a secolului al XV-lea.

Potrivit directorului Muzeului Naţional de Istorie, în urmă cu aproximativ 600 de ani, cel care deţinea o astfel de comoară ar fi putut angaja o armată ori şi-ar fi permis să cumpere câteva zeci de sate în Ţara Românească.

Iulian Enache a fost premiat de Victor Ponta, prim-ministrul României, cu suma de 45 000 de lei, pentru că a anuțat autoritățile despre descoperirea monedelor, și totodată a predat-o acestora. Astfel că tezaurul a ajuns  în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.

„E adevărat, mi s-a înmânat un premiu atunci, dar mi s-a spus că voi primi recompensa. Termenul de 18 luni de la data predării, termen prevăzut de lege pentru acordarea recompensei, a expirat în data de 4 martie 2015. Timp de 18 luni nu i-am deranjat, doar în februarie i-am rugat să-mi comunice măcar numărul de monede”,  a declarat Iulian Enache.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*