Ultimele Știri

A început postul Crăciunului. Ce putem mânca sănătos şi ce trebuie să evităm în această perioadă

A început postul Crăciunului, iar credincioşii care vor ține post întreaga perioadă, trebuie să ştie că există câteva alimente pe care trebuie să le evite.

În această perioadă nu se consumă produse de originie animală fapt ce poate fi considerat destul de important deoarece aceste produse sunt sursa de proteină. Tot mai multe persoane au tendinţa să adopte o dietă glugidică. Prin urmare consumă multe paste, cartofi, orez şi pâine. Medicii recomandă să găsim un echilibru şi să ne axăm mai mult pe legume crude sau gătite şi pe fructe.

Zilele de dezlegare la peşte sunt sâmbetele şi duminicile cuprinse între 21 noiembrie şi 14 decembrie , dar şi alte câteva sărbători din cursul săptămânii.

O problemă care apare în perioada postului îi vizează direct pe „carnivori”, persoanele care nu pot funcţiona dacă nu mănâncă zilnic produse pe baza de carne. Cel mai adesea, aceştia se plâng de ameţeli şi lipsă de vlagă, acuzând meniul vegetarian ca fiind prea sărac pentru a le hrăni nevoile nutriţionle. Se pare însă că un aport suficient de apa, dublat de proteine de natură vegetală, îi poate repune rapid pe picioare.

Medicii nutriţionişti recomandă următoarele lucruri:

1. Încercaţi să depozitaţi legumele în frigider, la întuneric şi la temperatura joasă. Astfel, evitaţi distrugerea vitaminei C din vegetale, un antioxidant preţios care luptă împotriva radicalilor liberi, toxine care se formează în organism.

2. Nu vă feriţi de uleiurile vegetale presate la rece. Adăugaţi-le în salate, pentru a creşte absorbţia betacarotenului şi licopenului. Betacarotenul care se găseşte în morcovi şi spanac contribuie la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii şi părului, iar licopenul din roşii este implicat în prevenirea bolilor cardiovasculare.

3. Nu consumaţi varză şi broccoli în exces pentru că pot încetini metabolismul şi pot declanşa chiar tulburări tiroidiene.

4. Preparaţi legumele la aburi sau puneţi-le direct în apa clocotită. Astfel, scade riscul de distrugere a vitaminei C, prin neutralizarea la 100 de grade a enzimei responsabile pentru această degradare.

5. Spălaţi legumele sub jet de apă. Astfel, reduceţi pierderile de vitamine hidrosolubile (B şi C) şi vă puteţi bucura de toate avantajele legumelor care le conţin.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*