Ultimele Știri

A fost semnat protocolul pentru construirea moscheii din Bucureşti

moschee

A fost semnat protocolul prin care comunitatea musulmană din România primeşte în concesiune terenul pentru construirea unei moschei în Bucureşti. În document a fost menţionat că Muftiatul Cultului Musulman trebuie să raporteze trimestrial toate activităţile privind construcţia.

Terenul a fost dat în concesiune pentru 49 de ani, are o suprafaţă de 11.295 de metri pătraţi şi este situat pe bulevardul Expoziţiei nr. 22-30 din Sectorul 1, iar conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat să informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrărilor şi sursele de finanţare a lucrării.

Despre sursele de finanţare, muftiul Muurat Iusuf a declarat că, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o altă parte a sumei va fi obţinută din donaţii.

Pe lângă clădirea propiu-zisă a lăcaşului de cult, moscheea va avea anexe în care va funcţiona un loc pentru spălări rituale, o casă parohială, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.

„Se interzice vânzarea, înstrăinarea sub orice formă, încheierea vreunui pact de opţiune, a unei promisiuni unilaterale sau bilaterale de vânzare a imobilului, constituirea vreunui drept de preemţiune, servituţi, clauze de uzufruct, constituirea oricărei forme de aport al vreunei societăţi comerciale, asociaţii sau fundaţii”. Acestea sunt condiţiile până la expirarea protoclului, iar respectarea destinaţiei terenului va fi monitorizată de Secretariatului de Stat pentru Culte.

Secretarul de stat Victor Opaschi a declarat că terenul dat în concesiune Muftiatul Cultului Musulman din România este un gest de normalitate pe care Guvernul l-a făcut faţă de o comunitate religioasă care face parte din istoria şi tradiţia naţiunii române.

În ceea ce privesc afirmaţiile pe care fostul preşedinte Traian Băsescu le-a făcut cu privire la construirea moscheei pe teritoriul României, acesta a declarat: „Mi-a fost oarecum peste mână să intru într-o polemică cu un fost preşedinte al României. Eu am lucrat 11 ani la Cotroceni şi port un respect deosebit Administraţiei Prezidenţiale. Poate că a contat şi faptul că îl cunosc de multă vreme pe domnul Traian Băsescu, chiar din 1990 şi eu nu pot să uit că, în timpul mandatului de preşedinte, dumnealui s-a comportat foarte elegant cu mine. Concret, am fost inclus în delegaţia oficială alături de domnia sa, alături de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, de Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Regele Mihai, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, iar în anul 2009 m-a decorat pentru contribuţia mea în cadrul Comisiei internaţionale pentru studierea holocaustului din România”, a explicat Opaschi.

 Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansând un atac extrem de dur şi la adresa liderului comunităţii musulmanilor din România, dar şi a preşedintelui Recep Erodgan. Băsescu a susţinut de mai multe ori că o astfel de iniţiativă ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securităţii naţionale, reproşându-le responsabililor de la Bucureşti că nu evaluează implicaţiile acestui demers.

„Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu vă ajută să vă imaginaţi tineri români eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic”, arăta fostul şef al statului, într-o postare pe Facebook.

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfârşitul lunii mai, prin hotărâre de Guvern, terenul de peste 11.000 de metri pătraţi pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni în Bucureşti, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat lângă Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheii să înceapă în trei ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*