Ultimele Știri

A fost inventat cristalul care poate stoca oxigen!

Oamenii de ştiinţă danezi au inventat un material cristalin revoluţionar, care poate absorbi şi stoca oxigen în concentraţii mari. O găleată de 10 litri plină cu acest cristal poate absorbi cantitatea de oxigen aflat într-o cameră, astfel putem spune adio măştilor de oxigen. 

Imaginaţi-vă dacă aţi putea scăpa de un rezervor voluminos de scuba în timp ce faci o scufundare. Acum, imaginaţi-vă practic orice sarcină la care este absolut esenţial depozitarea şi eliberarea în timp util a oxigenului. Pentru asta aveţi noul cristal dezvoltat la University of Southern Denmark, cu ajutorul Universităţii din Sydney, Australia.

Câteva boabe microscopice sunt suficiente pentru o gură de aer, dar o găleată – sau 10 litri – poate absorbi complet oxigenul dintr-o cameră.

01

„În laborator, am văzut cum acest material prelua oxigen din aerul din jurul nostru,” spune profesorul Christine McKenzie.

Când lucrurile diferite sunt expuse la oxigen, ele reacţionează diferit – de la vin la alimente, la organismele vii, factori (presiune, temperatura, etc ), precum şi timpul de expunere diferit poate schimba fundamental lucrurile. Cu toate acestea, ceea ce veţi obţine cu noua descoperire este o modalitate de a controla oxigenul.

Acest lucru a fost constatat prin utilizarea de difracţie cu raze x, arătând comportamentul atomic al materialului atunci când a fost plin de oxigen.

„De asemenea, este interesant faptul că materialul poate absorbi şi elibera de multe ori oxigen, fără a pierde capacitatea de absorbţie sau reţinere. Este ca şi cum scufundăm un burete în apă, stoarcem apa din el şi putem repeta procesul la nesfârşit.”, a mai adăugat profesoara McKenzie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*