Ultimele Știri

A cântat printre ruine, la câteva ore după un atac cu bombă al ISIS. Gestul acestui dirijor a impresionat o lume întreagă

dirijor

Bagdad este un oraș zdruncinat de război și de atacurile nemiloase ale grupării teroriste ISIS. Însă, și în aceste clipe cumplite, mai există și momente de speranță.

Un astfel de gest a făcut Karim Wasfi, dirijorul Simfoniei Naționale din Irak, care, după un atac cu bombă dintr-o piață din Bagdad, și-a adus violoncelul și a cântat printre ruine, la locul exploziei, în care și-au pierdut viața 10 persoane și alte 27 au fost rănite.

La doar câteva ore după atac, dirijorul a venit și a cântat printre ruine, spre uimirea locuitorilor.

Un moment plin de emoție le-a amintit celor din Bagdad că mai există speranță și umanitate. Printre rămășițele clădirilor dărâmate, sunetul muzicii lui Beethoven aducea puțină alinare în sufletele celor care trăiesc în fiecare zi în teroare.

Asta s-a întâmplat în urma cu câteva luni, iar după ce clipul a ajuns pe internet, gestul lui Karim a fost lăudat în întreaga lume, scriu cei de la CNN.

Filmulețul a fost postat pe internet de un prieten de-al sau Ammar al-Shahbander, care a murit la câteva săptămâni după, tot într-un atac cu bombă.

A doua zi, dirijoul s-a îmbrăcat în alb și a cântat și la locul tragediei unde și-a pierdut viața prietenul său, iar de atunci gestul său s-a transformat într-o campanie împotriva terorii împrăștiate de jihadiști.

Acesta a explicat și gestul său. „Am încercat să creez o balanță între frumusețe și urâțenie, să arăt că încă există acte de bunătate, artă, creativitate. A fost un act total opus celui de a detona o bombă. Și am văzut emoția celor din jur, soldații au început să plângă, s-au simțit vii, s-au îmbrățișat și cred că după mult timp, s-au simțit umani” a spus acesta într-un interviu pentru Al Jazeera.

Gestul lui Karim a inspirat deja tineri, printre care și pe Abdel-Jabbar, un tânăr care după ce a descoperit pe internet filmețul cu Karim, s-a înscris la o școală de muzică, iar acum cântă la violoncel.

Wasfi a spus că a vazut impactul gestului său atunci când a cântat în fața a 53 de copii, care locuiau într-o moschee din Bagdad, după ce ISIS i-a forțat să plece din Ramadi. Copiii erau uimiți prima dată când l-au auzit, dar acesta a revenit de mai multe ori, până când copiii s-au obișnuit cu violoncelul și muzica și chiar erau interesați să afle cine sunt compozitori ca Bach.

Karim Wasfi, dirijorul Simfoniei Naționale din Irak, speră ca prin campania sa și gestul său să mai aline din disperarea și neputința celor care suferă și nu se pot apăra.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*