Ultimele Știri

A blufat preşedintele?

Campaniile electorale, în numele celor mai potrivite strategii care să ducă la înfrângerea adversarilor, scot la iveală cele mai nefericite lături ale politicienilor. Setea de putere ucide orice urmă de raţiune. Există însă un fenomen şi mai periculos decât boală de putere a câte unui individ singuratic. Paranoia se extinde cu atât mai mult cu cât vrei s-o izolezi. Este ca şi când ai vrea să stîngi benzina cu alcool.

Un exemplu de manifestare paranoică generalizată este încercarea de a-l găsi pe candidatul prezidenţial ofiţer acoperit. Piatră a fost aruncată în apele tulburi ale politicii româneşti de Traian Băsescu. Preşedintele a aruncat o vorba, mass-media a amplificat-o, iar Parlamentul vrea să facă o comisie de anchetă care să ancheteze cazul. Identitatea candidatului acoperit de serviciile secrete a devenit o prioritate naţională.

Spuneam în editorialul precedent că totul va fi un fâs şi nimeni nu va spune nimic şi că totul se va sfârşi într-o mare ceaţă. Pentru a ne da seama cât de fals este subiectul plasat de preşedinte pe agenda publică a precampaniei, ar trebui să facem un salt în timp.

Dezvăluirea preşedintelui aduce, totuşi, în prim plan tema serviciilor secrete. După un sfert de veac de la căderea regimului comunist, al cărui fundament a fost Securitatea, noul serviciu, născut din ruinele celui vechi, a ajuns la maturitate. Că mai este sau nu atins de paranoia, în sensul că vede peste tot terorişti, trădători de ţară, grupuri organizate de infractori, îşi are rolul sau indiscutabil de principal punct de sprijin al şefului statului.

Băsescu, făcând referire la nefericita constatare a lui Emil Constatinescu „M-a învins Securitatea”, ţinea să transmită că el nu va afirmă niciodată aşa ceva. Lasă să se înţeleagă  că el a învins Serviciile. Deconspirarea candidatului ofiţer acoperit vrea să fie demonstraţia că are dreptate. Ca un învingător ce se află, a găsit de cuviinţă să deconspire ceea ce se pare că nu ştiau nici şefii SRI şi SIE. Asta înseamnă ceva în mintea celor care cred că întreagă societate se învârte în jurul serviciilor speciale. Toţi cei care decid sunt ofiţeri, spioni, legaţi între ei prin încrengături greu de imaginat.

A blufat preşedintele? Oricum, a reuşit să ne pună mintea pe bigudiuri, cum se spune. Despre o asemenea chestiune nu se vorbeşte în public şi nici nu poate ajunge temă de dezbatere. Este un subiect sensibil, altminteri protejat prin lege. În spaţiul comunicării publice oficiale tema „ofiţer acoperit” nu există. Ne-am trezit jucând şah în faţă unei table fără piese.

Se va întâmpla ceva după plecarea lui Traian Băsescu? Venirea unui nou preşedinte va duce la instalarea unei perioade de destindere, de linişte socială şi instituţională? Va dispare şi sistemul acela care arată că sunt ascultate telefoanele? Va fi, păstrând proporţiile, ca după fuga soţilor Ceauşescu?

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on A blufat preşedintele?

  1. Aurelia Ionescu // 13 septembrie 2014 at 14:59 // Răspunde

    Romania nu a fost inca „deceausizata”.Venirea lui Basescu(de nu era el ,era unul asemanator lui) nu a fost o intamplare….pe mine m-a mirat ca a venit atat de tarziu —2004.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*