Ultimele Știri

A apărut un nou oraș pe harta Europei – ”Jungla”

jungla

La marginea portului francez Calais, imigranţii au înălţat în acest an un mic oraş din corturi şi barăci, ce aduce mai degrabă cu bidonville-urile Lumii a Treia. I se spune “Jungla” şi arată mai degrabă ca un ghetou, un bidonville de la marginea uneia din metropolele africane sau asiatice.

Aglomerarea de barăci şi corturi în care trăiesc între 5.500 şi 6.000 de suflete se găseşte însă într-una dintre cele mai prospere regiuni ale lumii: pe coasta de nord a Franţei, lângă Calais. Înghesuiţi pe jumătate de kilometru pătrat, imigranţii trăiesc aici în condiţii insalubre, relatează AFP. Vin din Afganistan, Siria şi Irak, dar şi din teatre de conflict mai exotice, precum Eritreea sau Darfur.

Până de curând, nu era decât un teren viran mlăştinos la marginea zonei industriale a oraşului Calais. Dovadă stau imaginile din Google Street View, în care nu se vede nici măcar un cort. “Jungla” s-a născut anul trecut, după ce autorităţile au demolat alte tabere, mai mici, de imigranţi. Oamenii s-au refugiat în cele din urmă pe acest maidan pe care nimeni nu şi-l dorea şi unde sunt “toleraţi”. În plus, zona avea pentru ei marele avantaj că este situată în apropierea portului, de unde majoritatea speră că vor putea trece în Marea Britanie, pentru a beneficia de sistemul de asistenţă socială din această ţară.

61730563

După mai multe intervenţii în forţă împotriva taberelor, în cele din urmă, în iulie 2015 autorităţile franceze au acceptat situaţia. Aşa că au deschis, chiar lângă “Junglă”, Centrul de Primire Jules Ferry, singurul loc unde miile de imigranţi au acces la electricitate şi apă curentă. În afară Centrului, bolile abundă, relatează un reporter de la Guardian care s-a aventurat în “Junglă”: de la scabie şi diaree până la boli de piele şi enteroviroze.

Un imigrant afgan povesteşte: “Noaptea e că un film de groază. Nu credeam că un asemenea loc poate exista. Că să aduc apă într-o canistră trebuie să merg pe jos un sfert de ora până la Centru”. Recent, jurnaliştii de la Liberation au descoperit şi că fabricile care se află practic peste drum de “junglă” nu sunt tocmai benefice pentru sănătatea imigranţilor. Şi asta pentru că e vorba de uzine chimice, care lucrează cu produse toxice de mare risc.

61730561

Un alt risc sunt luptele între diversele facţiuni, dar şi traficanţii de oameni care profită de ultimele resurse financiare ale refugiaţilor. Pe de altă parte, reporterii cotidianului local Voix de Nord au descoperit că locuitorii “Junglei” au improvizat în ultimele luni două şcoli, o bibliotecă, un teatru şi multe lăcaşuri de cult musulmane şi creştine – asta pe lângă magazine şi restaurante. O situaţie normală, dat fiind că „Jungla” e la ora actuală al treilea oraş din zona Calaisis. Are şi cartiere: Afganistan, Pakistan, Eritreea, Etiopia.

61730566

Autorităţile nu au încercat să îmbunătăţească condiţiile de trăi ale refugiaţilor, singurele eforturi fiind făcute de organizariile caritabile, care au amenajat câteva toalete ecologice şi au împărţit corturi şi saci de dormit. Jean Francois-Corty, de la “Medicins de Monde”, spune că “este incredibil că autorităţile franceze au creat oficial un ghetou. Suntem nevoiţi să mobilizăm o operaţiune umanitară într-o ţară care este a cincea putere economică a lumii”.

61730564

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*