Ultimele Știri

92 de ani de la nașterea lui Marin Preda

Astăzi se împlinesc 92 de ani de la nașterea lui Marin Preda. Creațiile sale literare sunt studiate mai ales de către tinerii de liceu și sunt introduse anual în lista creațiilor ce trebuiesc studiate pentru bacalaureat.

Aceasta debutează la vârsta de 20 de ani cu prima sa schiță ”Părlitu’ ”, publicată în ziarul Timpul.  Și-a descoperit talentul pentru scris și l-a exploatat cu încredere, scriind o serie de schițe și povestiri în prima parte a carierei sale de scriitor. Printre acestea s-au numărat și ”Strigoaica”, ”Salcâmul” sau ”Noaptea”.

Romanele ”Viața ca o pradă” și ”Delirul”, publicate în anul 1945 sunt inspirate de experiențele trăite în armată. În același an se implică în corectura ziarului ”România liberă”, urmând ca 7 ani mai târziu să devină redactor al revistei ”Viața românească”.

Creația care îi aduce un mare succes scriitorului, și probabil reprezintă apogeul laudelor carierei sale, este romanul ”Moromeții” pentru care primește ”Premiul de stat”, în anul 1956. Romanul este studiat de liceeni și a ocupat mereu unul dintre cele mai importante locuri din cadrul programei pentru bacalaureat.

În anul 1974 devine membru corespondent al Academiei Române.

Ultimul său roman publicat este ”Cel mai iubit dintre pământeni”, fiind publiicat în același an în care avea să și moară.  Anumite zvonuri au susținut că moartea sa fulgerătoare a avut o mare legătură cu publicarea acestui ultim roman, care a provocat anumite controverse.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*