Ultimele Știri

9 din 10 companii private anunță creșteri salariale. Cât vor câștiga în plus angajații

sporuri salariale

Anul 2016 va aduce mai mulți bani în buzunarele anagajaților de la privat. Șefii a 9 din 10 societăți spun că vor crește salariile anul acesta, potrivit unui sondaj al companiei de consultanță ”Ernst and Young”.

Iar 70 la sută dintre firme vor face angajări. Și la stat este nevoie de oameni, în schimb nu se știe dacă mai sunt bani în plus pentru ei.

50 dintre cei 421 de manageri de companii intervievați sunt darnici și anunță majorări de peste 10 %. O treime dintre patroni vor acorda majorări între 5 și 10%. 44% spun că vor majora lefurile cu până la 5 procente iar 12 procente vor îngheța salariile în 2016. Important este că nicio companie nu intenționează să le reducă.

Aceste companii respondente se așteaptă la creșteri semnificative ale vânzărilor ale cifrelor de afaceri și a cotelor de profit ceea ce probabil le va permite să acorde creșterile salariale. iar cele 3 domenii în care vor apărea salarii semnificativ mai mari sunt comerț , industria de IT și industria farmaceutică.

Cei de la Dacia au anunțat că le vor da în plus oamenilor 150 de lei lunar plus o primă de 1400 de lei în mai. Cei de la Carrefour au anunțat creșteri salariale între 16 și 21% pentru angajații din magazine.

Ce se întâmplă însă cu numărul angajaților? 10% dintre companii vor face disponibilizări. O cincime nu dau afară, dar nici nu angajează. Jumătate dintre managerii chestionați anticipează o ușoară creștere a numărului de salariați, cu până la 10%. Doar 7% au în plan angajări masive.

Șeful Petrom, cea mai mare companie din România, spune că ar putea urma disponibilizări , din cauza prețului scăzut al petrolului pe piața internațională.

Ce se întâmplă însă cu 1 milion două sute de mii de bugetari? Aceștia au primit la sfârșitul anului trecut majorări între 10 și 25%, mult mai mari decât cele din privat. Așa că , cel mai probabil, în următorii doi ani lefurile lor vor sta pe loc.

”Nu știu dacă și cu cât vom putea crește salariile dată fiind situația bugetului pe anii următori. Marja pentru anul acesta și anul următor de a crește salariile prin legea salarizării va fi foarte foarte redusă”, a anunțat premierul Cioloș.

În schimb, statul va face în continuare angajări. De exemplu anul acesta numărul polițiștilor va crește cu 10 mii.

Sondajul Ernst and Young a fost făcut în firme din 14 sectoare ale economiei în perioada 26 ianuarie – 8 februarie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*