Ultimele Știri

8 metode prin care poţi reduce sau preveni frica de dentist a copiilor

Una dintre experienţele pe care părinţii din ziua de astăzi doresc să o evite pe cât de mult posibil este mersul cu cei mici la dentist. Ce poate fi mai dureros pentru un părinte decât să ştie că îşi va auzi copilul ţipând sau că îl va vedea tremurând de frică, aşezat pe un scaun şi înconjurat de o mulţime de instrumente metalice care scot sunete puternice?

Care e cea mai bună soluţie pentru această problemă? „Să nu-i ducem pe cei mici la dentist acum, ci când vor fi mai mari …”

Nicidecum! Igiena orală începută de timpuriu este una dintre principalele metode de prevenire a problemelor dentare care pot apărea în timpul adolescenţei sau în perioada adultă. Regulile unei igiene corecte trebuie să facă parte din rutina zilnică a oricărui copil. Dar ce se poate face cu frica pe care cei mici o simt la gândul că vor merge la dentist? Şi cum se pot combate problemele psihologice care pot apărea precum fobiile, simptomele anxioase sau atacurile de panică?

Din fericire, măsuri pentru combaterea acestei probleme au fost luate cu foarte mult timp în urmă. Există astăzi clinici sau cabinete stomatologice speciale pentru copii, care au un spaţiu amenajat astfel încât cei mici să se simtă relaxaţi şi în largul lor. De asemenea, tot mai multe dintre aceste cabinete au şi psihologi care aplică tehnici speciale prin care previn apariţia fricii la copii sau prin care diminuează această frică, aşa cum sunt tehnicile de relaxare adaptate pentru diferite etape de vârstă ale copiilor.

Pentru părinţii care trebuie să-i ducă pe copii la dentist şi nu ştiu cum ar putea să-i pregătească pentru această experienţă, iată câteva moduri eficiente de a interveni:

Jocul „de-a dentistul”. Vă puteţi juca cu cei mici jocuri în care să simulaţi mersul la dentist. Încercaţi să includeţi în aceste jocuri cât mai multe dintre momentele care vor apărea în cadrul vizitei la dentist, astfel încât copilul să ştie la ce să se aştepte.

Vizita la dentist. Faceţi cu cel mic o vizită la cabinetul stomatologic într-un moment în care ştiţi că unul dintre membrii personalului îi poate face un scurt tur al cabinetului. În această vizită îi pot fi prezentate câteva dintre instrumentele cu care medicul dentist lucrează. În acest fel mediul va deveni mai prietenos pentru copil şi acesta va căpăta o încredere mai mare la următoarea vizită.

Consult medical rutinier. Ar fi ideal ca vizita copilului la dentist să fie realizată chiar şi pentru un simplu control medical. Chiar dacă cel mic nu are nevoie de intervenţie stomatologică, este bine ca el să fie obişnuit cu mediul încă de la vârste mici. Puteţi începe să faceţi vizite la dentist chiar de la vârsta de 1 an, când apar primii dinţi de lapte ai copilului.

Explicaţii anterioare fiecărei proceduri. Medicii stomatologi aplică în prezent noi metode pe durata procedurilor, prin care explică pe scurt ceea ce urmează să facă şi care este scopul acelei proceduri. Aceastră metode este utilă şi în lucrul cu cei mici. În acest fel, ei vor înţelege mult mai bine ce urmează să se întâmple, iar sentimentul de frică nu va apărea sau va fi mai redus.

Atitudinea pozitivă. O atitudine pozitivă din partea părinţilor sau din partea unui adult în care copilul are încredere este o metodă excelentă de a-l ajuta pe copil să nu se teamă de noul mediu în care va merge. Cu toate acestea, aveţi grijă să nu-i spuneţi copilului că „Nimic rău nu se va întâmpla”, mai ales în cazul în care ştiţi că vizita la medicul dentist are ca scop o intervenţie stomatologică. Riscaţi ca cel mic să-şi piardă încrederea şi să se teamă să revină în cazul în care intervenţiile vor fi dureroase sau dacă vor necesita tratamente mai deosebite.

Folosirea unor cuvinte pozitive. Atunci când discutaţi cu un copil despre vizita la dentist, nu folosiţi cuvinte precum „durere”, „înţepătură” sau „bubă”. Încercaţi să utilizaţi termeni pozitivi cu sunt „dinţi curaţi, puternici, sănătoşi”.

Fiţi pregăţiţi pentru un mic „spectacol”. Este posibil ca cel mic să plângă, să tremure, să se agite şi să nu dorească să fie atins de către nimeni. O asemenea reacţie, dacă va apărea, este normală. Încercaţi să vă păstraţi calmul şi să îi lăsaţi pe specialiştii din cadrul cabinetului stomatologic să vă ghideze în modul în care trebuie intervenit în aceste situaţii.

Oferirea de recompense. Puteţi oferi recompense copiilor după vizită, spunându-le pentru ce primesc aceste recompense şi având grijă să formulaţi comportamentul favorabil pe care l-a avut copilul cât mai clar (de exemplu, pentru că ai stat liniştit pe scaun până la finalul vizitei). Dar aveţi grijă să nu menţionaţi de aceste recompense înainte sau, dacă o faceţi, aveţi grijă la modul de formulare. Dacă îi veţi spune celui mic că va primi ceva dacă nu va plânge, el ar putea să se aştepte să păţească ceva rău la dentist, ceva care l-ar putea face să plângă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*