Ultimele Știri

66 de jurnaliști au fost uciși în 2014

Șaizeci și șase de jurnaliști, dintre care doi prin decapitare, au fost omorâți în acest an, în timp ce numărul jurnaliștilor răpiți în acest an a fost de 119, conform unui raport al organizației pentru libertatea presei Reporteri Fără Frontiere.

Cu 5 oameni din mass-media mai puțini au murit decât în 2013, iar numărul celor răpiți a crescut cu 37%, chiar în prezent, 40 de jurnaliști sunt ținuți ostatici în întreaga lume.

Două treimi dintre asasinatele contra jurnaliștilor s-au produs în zone conflictuale din lume. Numai în Siria care este țara cea mai periculoasă pentru jurnaliști au fost uciși 15 jurnaliști, iar pe teritoriile palestiniene – 7. Aflându-se în topul clasamentelor jurnaliștilor arestați, dar și a celor amenințați sau agresați, Ucraina reprezintă, deasemenea, un un risc pentru viața jurnaliștilor, unde 6 dintre ei au murit în perioada protestelor și conflictelor din Kiev și Donbas. 

Raportul RSF mai indică faptul că 853 de jurnaliști au fost arestați în acest an, iar 1.846 au fost ținta amenințărilor sau a agresiunilor. China este țara în care în 2014 au fost încarcerați cei mai mulți jurnaliști, ea fiind urmată de Eritreea, Iran, Egipt și Siria.

Cele mai multe cazuri de răpiri de jurnaliști s-au consemnat în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, unde autorii răpirilor încearcă să blocheze informația independentă și să descurajeze opiniile externe.

Din cauza unor diverse forme de intimidare, în acest an și-au părăsit țările 139 de jurnaliști, un număr dublu față de cel înregistrat în anul 2013.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*