Ultimele Știri

600 de milioane de lei, noul împrumut al statului

Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de stat în valoare de 600 de milioane de lei (134 milioane euro) scadente în 26 februarie 2020.  Pentru acest lucru,  băncile primesc un randament mediu anual de 2,14%. Acest lucru este arătat într-o statistică prezentată de Banca Naţională a României.

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit peste un miliard de lei, valoare aproape dublă faţă de suma cerută de stat.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%. În urma licitaţiei, randamentul maxim acceptat de către stat a fost de 2,18% pe an, iar cel mediu – de 2,14% pe an, potrivit datelor BNR.

Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

Pentru luna martie, Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să împrumute 3,7 miliarde de lei de pe piaţa internă. La această sumă,  s-ar putea adăuga 405 milioane de lei din alocări suplimentare.

Ministerul Finanţelor a vrut  să împrumute în ianuarie 4,56 miliarde de lei, în creştere cu 27,5% faţă de nivelul de 3,58 miliarde lei din prima lună a acestui an.  Prima ieşire pe piaţa financiară internă a statului  a fost programată pentru data de 4 ianuarie.

Ministerul Finanţelor vrea sa vândă titluri de stat de 4,6 miliarde lei în ianuarie faţă de un volum brut de emisiuni de 3,2 miliarde lei pe lună, în medie, în 2015. Titluri de 7 miliarde de lei vor ajunge la maturitate, dar la sfârşitul lunii ianuarie 2016. Totuşi, surplusul amplu de lichiditate, pe fondul accelerării cheltuielilor bugetare din ultimele două luni din 2015, ar trebui să ofere o rezervă destul de mare pentru a acomoda cel mai mare volum brut de emisiuni după februarie 2015

ING Bank România într-o notă către analişti şi investitori trimisă la finalul lui 2015

Anul trecut, statul a împrumutat de pe piaţa internă 41,9 miliarde lei. La această sumă s-a adăugat cea de 928,7 milioane euro prin vânzarea de titluri de stat în euro

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*