Ultimele Știri

60 de milioane de euro mită! Țiriac, Udrea, Năstase, Ponta, Rus, Gerhard Schroder

”Direcția Națională Anticoruptie (DNA) din România anchetează înalți membri ai Guvernului și ai serviciilor secrete din România. Aceștia ar fi încasat peste 60 milioane de euro mită, pentru a facilita în anul 2005 un contract de peste 743 de milioane de euro în România pentru EADS.

Banii provin parțial din fondurile UE. În afara firmelor EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computer și Microsoft, apar în legatură cu această afacere și numele lui Gerhard Schroder, fost cancelar german, Bodo Hombach, fost coordonator al Pactului de Stabilitate în sud-estul Europei, ale oamenilor de afaceri Ion Țiriac, Klaus Mangold, precum și cel al Elenei Udrea”, scriu sursele citate sub semnătura jurnalistului german de origine română Vlad Georgescu.

Vlad Georgescu a depus o plângere penală în Germania împotriva funcționarilor germani care au facilitat derularea contractului și a șpăgilor de zeci de milioane de euro. O anchetă în acest sens este derulată și de procurorii anticorupție din România, dar și de anchetatori din Statele Unite și Austria. În acest dosar apar numele Elenei Udrea, a omului de afaceri Ion Țiriac, al minstrului Transportului Ioan Rus și al fostului cancelar german Gerhard Schroder.

Contractul “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat” încheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge, a fost realizat în baza unor “înţelegeri ascunse” legate de subcontractanţi, cu rolul de a “derula mitele”, care ajungeau la persoane din conducerea Ministerului de Interne.

Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) face verificări cu privire la Contractul “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)”, încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare totală de 734 de milioane de euro. Conform anchetatorilor la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de două zile studiul respectiv de fezabilitate a şi fost predat părţii române, care a efectuat o plată de 430.000 de euro către Bearing Point.

“Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting şi reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul Poliţiei de Frontieră. În baza studiului pus la dispoziţie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea dată a decis achiziţia SISF prin negocierea cu sursă unică, şi anume cu firma EADS în Germania”, susţin sursele din cadrul DNA.

Între 2003 şi 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI şi EADS, ca unicul producător oficial, i s-a permis acestuia să fie la curent cu absolut toate informaţiile şi discuţiile din cadrul întâlnirilor.

De asemenea, a fost permis “un control asupra oficialilor EADS care să nu pericliteze înţelegerile ascunse privind subcontractanţii ce urmau să fie folosiţi în proiect (Fujitsu Siemens Computers – FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanţi care aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului”.

Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivită pentru statul român, a unui contract-cadru cu o sumă fixă de 650 de milioane de euro, dar fără să fie precizate în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de către EADS, care astfel putea controla permanent, prin soluţiile tehnice oferite, profitul care urma să-l realizez în acest contract, “profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, susţin sursele judiciare.

Pentru ca EADS să obţină acest contract, managementul companiei a fost condiţionat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC, pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro.

Managementul FSC, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiţionat să semneze, în acelaşi timp, contracte de comision pentru reuşită cu firma Gessa, cu un comision de 10% şi cu firma Profinet, cu un comision de 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI şi cabinetul premierului de la acea vreme, susţin aceleaşi surse.

“Din cercetări rezultă că în februarie 2005 a solicitat managementului FSC schimbarea procentelor de comision către Gessa şi Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa şi 8% pentru Profnet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS. EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 de euro către Profinet şi un avans de 280.000 de euro către Gessa”.

Astfel, oficialii guvernamentali de rang înalt din România ar fi primit aproximativ 60 de milioane de euro mită pentru a închide afacerea cu EADS , la finele anului 2004 , care a costat România 743 milioane de euro. Din această anchetă reiese o strânsă legătură între dosarul EADS și dosarul Microsoft. Pe traseul șpăgii în cazul EADS apar numele unor persoane care au fost deja reținute în dosarul Microsoft.

EADS a fost selectat pentru a ajuta România să securizeze frontierele, cu un nou sistem integrat de securitate a frontierei. Acesta a fost ultimul contract mare acordat de către cabinetul fostului prim-ministru Adrian Nastase. Una dintre figurile centrale de aici este Ioan Rus – fost director general la DaimlerChrysler Transilvania (până în 2000), apoi Ministrul de Interne român și, de asemenea, creierul MAI în afacere EADS, potrivit Huffington Post. 

Valoarea inițială a contractului a fost de 650 milioane de euro, care a fost redus la 534 milioane de euro doar pentru a fi ridicat cu 200 de milioane de euro, în 2009, la un total de 734 milioane de euro. Acesta este motivul pentru care oficialii guvernamentali de rang înalt care au făcut parte din cabinetul Emil Boc în 2009 sunt de asemenea investigați. 

Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, a fost arestat în dosarul licențelor Microsoft, pentru că ar fi luat mită de 9 milioane de euro pentru intermedierea unui acord între un distribuitor de licențe Microsoft și statul român.

Numele Microsoft și Fujitsu Siemens Computers, care sunt esențiale în dosarul Microsoft, apar, de asemenea și în dosarul EADS. Omul de afaceri român Ion Țiriac, și prietenul lui Klaus Mangold, fostul director al grupului german Daimler-Benz, sunt, de asemenea, suspectați pentru o intermediere în această afacere. Astfel apare și numele fostului cancelar german Gerhard Schroder, relatează Huffington Post.

Noi dezvăluiri la DNA

Cei mai importanți lideri ai PSD, în frunte cu Adrian Năstase, sunt menționați în declarația “martorului amenințat” Gabriel Marin, persoana cu identitate protejată, dată la DNA în 23 iunie 2014. Acesta a povestit în detaliu despre sume cu titlu de mită care ar fi fost destinate membrilor din Guvernul Năstase, inclusiv lui Adrian Năstase, sume ce erau plătite prin diverse off-shore-uri și interpuși, printre care și ofiteri SRI și SIE, potrivit Lumea Justiției.

„În 2003-2005, Claudiu Florica a exercitat presiuni pe toate canalele oficiale şi neoficiale pentru a fi reinclus în proiect, dar fără succes. Astfel, Claudiu Florica (n.r. – director Fujitsu Siemens Computers – România) s-a întâlnit în primăvară anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT în perioada guvernării PSD-iste, 2000-2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florica susţinerea pe lângă Adrian Năstase în proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat şi în proiectul licenţierii Guvernului României pentru produse Microsoft cu condiţia să renunţe să mai facă presiuni pentru a reintră în proiectul Sistemului Educaţional Informatizat. Tot în 2004, Claudiu Florica s-a întâlnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florica în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD. În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată”.

Persoanele implicate în trafic de influență și luare de mită în acest contract sunt:

Adrian Năstase, prim-ministru în perioada 2000-2004,

Alexandru Bittner, care intermedia plata mitelor către Adrian Năstase în acea perioadă,

Remus Truica, șeful Cancelariei Primului-ministru în acea perioadă,

Victor Ponta, șeful Corpului de Control al Premierului în acea perioadă,

Ecaterina Andronescu , ministru al Educației 2000-2004,

Cristina Ghitulica, șef de cabinet Ecaterina Andronescu în perioada 2000-2004,

Mihnea Costoiusecretar general al ministerului în acea perioadă,

Traian Ionescudirector în Ministerul Educației,

Valentin Cotartadirector în cadrul Ministerului Educației,

Gheorghe Dinuconsilier al ministrului Ecaterina Andronescu,

Mihai Tanasescuministrul finanțelor la acea perioadă.

Enache Jirusecretar de stat în Ministerul Finanțelor,

Dan Nicaministru MCTI.

Cu astfel de conexiuni de profil înalt, dosarul EADS are toate ingredientele pentru a fi chiar mai mare decât dosarul Microsoft.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on 60 de milioane de euro mită! Țiriac, Udrea, Năstase, Ponta, Rus, Gerhard Schroder

  1. Cosmin Adrian Stefanescu // 29 octombrie 2014 at 20:04 // Răspunde

    Venituri ilicite la nivel supra-inalt. Iata unul din motivele pentru care NU s-a realizat aceasta uniune supra-nationala de state europene. Insa lipsa unor organisme de control, adecvat situatiilor de acest gen, isi spune cuvantul. Cetatenii acestor state sunt dusi de nas si li s-a luat controlul asupra destinelor lor si al urmasilor lor pe zeci si chiar sute de ani. Dupa cum se vede, o noua mafie politica la nivel ultra-inalt s-a instalat in organismele de conducere ale U.E. si a preluat controlul asupra fondurilor europene dirijandu-le dupa bunul lor plac. Concluzia? Suntem un popor cu un viitor nesigur langa alte popoare cu viitor la fel de nesigur in aceasta Uniune Europeana, asa cum este ea construita acum. Destinele noastre ale cetatenilor europeni au ajuns pe mana unor clici (pentru ca sigur sunt mai multe)de spagari in adevaratul sens al cuvantului. De aceea nu sunt bani pentru salarii, pensii si alocatii (bani care ar stimula puternic consumurile si ar relansa economiile nationale puternic lovite de criza si de coruptie). Si se gasesc bani pentru tot felul de proiecte aberante in principal legate de asa zisa refacere a infrastructurilor din diferite tari ale uniunii. Pentru ca din acei bani livrati pe diferite trasee bancare se poate incasa mita. Iata motivul adevarat al diferitelor reuniuni la nivel inalt: felul in care se pot dirija fondurile europene catre anumite buzunare de nivel inalt fara ca popoarele tarilor europene sa banuiasca ce se intampla. Rezultatul o inrobire economica pe termen lung si fara sens a acestor popoare induse in eroare de asa numitele rigori stupide ale Uniunii Europene.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*