Ultimele Știri

500 de persoane protestează pentru reducerea tva-ului la carne

500 de persoane, angajați și sindicaliști din indrustria alimentară, protestează pentru că executivul refuză să reducă TVA-ul de la 24%, cât este în prezent, până la 5%.

Însă planurile Executivului nu sunt cele pe care le doresc cei din industria cărnii. Executivul va scădea TVA-ul de la 24% la 9% pentru produsele bio. Protestatarii consideră că sunt neîndreptățiți și că decizia este una care nu îi sprijină și nici nu îi ajută. Piața produselor ecologie este de 26 de ori mai mică decât cea a produselor din carne. Anual, se cumpără produse ecologice care valoarează 150 de milioane de euro. În ceea ce privește piața cărnii, aceasta valoareză anual peste 4 miliarde de euro.

Alături de protestatari sunt și reprezentanții marilor producători de carne. Aceștia au făcut declarații în ceea ce privește problema pe care o întâmpină.

Consumatorul român care cumpără un pachet de paste făinoase cu 3 lei pe pachet nu va sesiza acea diferenţă de la 23 de lei plătită de un consumator de produse bio”, a spusAlex Jurconi, preşedintele ProAgro.

Tendinţa de creştere a cantităţii importate este evidentă, în acest an, vom importa 130.000 de tone. Vom realiza o diferenţă de 50.000 de tone, daca aceste tone ar fi fost produse în ţară, ar fi însemnat mii de locuri de muncă în plus”, a spus Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări.

Un consumator ar trebui să aibă acces la un produs la calitate, ieftin, însă banii nu ajung nici la buget, dar nu beneficiază nici consumatorul”, a spus Radu Timiş, preşedintele unui producător de mezeluri.

Ideea de a scădea TVA-ul la carne este una foarte bună, mai ales că puține persoane își permit să cumpere alimente ecologice. Mai mult, scăderea prețului la carne ar fi simțitoare. Totuși această reducere a TVA-ului va fi discutată cu cei din FMI, însă nu sunt mari speranțe că va fi acceptată. Mai ales acum, când bugetul pe anul viitor este pe minus cu 15 miliarde de lei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*