Ultimele Știri

40 de ani de la inaugurarea celui mai spectaculos drum din lume

Considerat cel mai spectaculos drum din lume, iar azi a împlinit 40 de ani de la inaugurare.  Transfăgaraşăn (DN 7C) este  drumul care traversează munţii Făgăraş (cei mai înalţi munţi ai României).

Pe Transfăgărăşan au muncit, timp de patru ani, mii de oameni, printre care veteranii constructori genişti din garnizoanele Râmnicu Vâlcea şi Alba Iulia.

Patru ani şi jumătate au trecut de la începutul lucrărilor şi până la deschiderea circulaţiei pe Transfăgărăşan, în 1974. Drumul are o lungime de aproape 92 de kilometri.

Tunelul care străbate muntele Paltinul de la sud la nord are o lungime de 887m şi se află la altitudinea de 2042 m. Pentru realizarea acestei grandioase lucrări au fost executate peste 41.000 metri cubi de roca.

Peisajul este mirific, iar diferenţele de nivel şi serpentinele sunt o provocare atât pentru maşini cât şi pentru şoferi. Din păcate, din cauza condiţiilor meteorologice drumul este deschis circulației rutiere în fiecare an doar de la 30 iunie până la 1 noiembrie, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă, iar dezăpezirea lui este inutilă din cauza riscului căderilor de pietre și al avalanșelor.

Traversarea Transfăgărăşunului reuşeşte să îmbine adrenalina, provocată de drumul anevoios şi numeroasele serpentine, cu fantasticul. Fără îndoială, şoseaua Transfăgăraşan este cea mai frumoasă şosea din România şi una dintre cele mai spectaculoase din Europa.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*